Ултиматумът към Батаклиев изтича днес
Ултиматумът към Батаклиев изтича днес / netinfo
Крайният срок, който Надзорният съвет на Пловдивската общинска агенция за приватизация определи на купувача на „Градски транспорт” Ангел Батаклиев, за да прехвърли лизинга на новите 60 автобуса от приватизираната фирма на “Транс сити”, изтича днес. Неустойка в размер на 35% от покупната цена ще иска агенцията от купувача на „Градски транспорт”, реши на свое заседание още миналата седмица Надзорният съвет на ПОАП.

Неустойката ще е на стойност близо 1млн. 775 хил. лева, тъй като миналата година общинската фирма беше продадена за 5 128 000 лева. Финансовата санкция е заради ипотекирането на базата на общинското дружество в комплекс „Тракия”, с което е бил обезпечен кредитът за покупката на фирмата. Според надзорниците от агенцията това е разпоредителна сделка с общинско имущество, което е в нарушение на приватизационния договор. Ако изплащането на този кредит спре, банката има право да предложи тези 31 декара за публична продан, обясни председателят на Надзорния съвет Дани Каназирева.

От купувача ще се изискат и документи, от които да стане ясно с какви средства е платен безлихвеният кредит от 500 хил. лева, даден от общината за забавените заплати на шофьорите за последните 4 месеца на 2006 г., както и за януари 2007 г. Ако се окаже, че те също са излезли от касата на „Градски транспорт”, а не са върнати от „Транс сити”, от купувача Ангел Батаклиев ще бъде търсена допълнителна неустойка, обясни Дани Каназирева.

Според приватизационния договор съществува възможност спорните въпроси да се решават на арбитражен принцип и всяка от страните да избере свои оценители, които от своя страна да посочат трети. Вещите лица трябва да определят стойността на неизпълнената от страна на купувача инвестиция, неустойките за което са 20%.

На последното си заседание миналата седмица Надзорният съвет на агенцията за приватизация взе решение да внесе и сигнал в прокуратурата, която да направи проверка в приватизираното дружество и да установи има ли нарушения при извършените плащания от страна на “Градски транспорт”

Надзорният съвет на агенцията ще се събере отново на заседание на 23 юли, за да вземе решение по казуса.