/ Фондация "Заедно"
За трета година представители на всички етнически общности са поканени на специалната вечеря ифтар, която се дава традиционно по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакини на тържествената вечеря, която ще бъде на откритите площи пред Джумая джамия, са Районното мюфтийство и мюсюлманското настоятелство в Пловдив.

Представители от три религии и 12 общности заедно на етно панаира в Пловдив (СНИМКИ)

На нея ще присъстват представители на местното управление, на всички вероизповедания и медии. Гостите ще приветства консулът на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани. По време на Рамазана мюсюлманите спазват строг пост, така, както християните преди Великден и Рождество Христово. 

Това са дни на опрощението, покаянието и милосърдието, време на съпричастност към хората в нужда. От зазоряване до залез вярващите се въздържат от храна, а през светлата част на деня не пият дори вода. Темата на „кръглата маса“ и дискусията между различните вероизповедания тази вечер е „Постите в различните религии“.

Кафето на толерантността се превръща в дългогодишна традиция

Тя се организира от председателя на Джамийското настоятелство и член на Фондация „Заедно“ г-н Ахмед Пехливан. Преди началото на вечерята, се очаква да има и специална изненада за гостите, с която представителите на турската общност в Пловдив ще покажат своята съпричастност към каузата на града ни като Европейска столица на културата.

Вечерята ще започне в 20:42 ч., след залез слънце. На нея ще присъстват и всички членове на Фондация “Заедно”, които са представители и на трите авраамически религии - юдаизма, християнството и исляма.