Със 120 души делегация пристигна Ла скала
Със 120 души делегация пристигна Ла скала / netinfo
120 души е официална делегация на миланската филхармония при Ла скала, която пристигна с полет от Италия на летище Крумово днес. Малко по-късно с кметския самолет от Милано ще пристигне и Летиция Морати, която ще бъде посрещната официално от Славчо Атанасов. Очаква се преди началото на концерта, който започва в 20.30 часа, Морати да поздрави лично публиката.

С два камиона, през Гърция са пристигнали всичките 101 инструмента.

Програмата за концерта включва изпълнения на Чайковски, Пучини и Верди.

Диригентът Дмитрий Китаенко сподели пред пловдивските журналисти, че се развълнувал много, когато видял паметника на Альоша на Бунарджика.

Не само заради опасността от лошо време, а и изобщо заради влагата, която може да окаже влияние върху инструментите, музикантите на Ла Скала са предпочели концертът да се проведе в 2-ра палата на панаира.

Съставът на филхармонията е интернационален – италианци, албанци, руснаци, немци, англичани, американци и 2 български цигуларки от Пловдив. Едната свири от 20 години в Ла Скала, другата от 8. При влизане в страната по непотвърдена официална информация, трима от музикантите – двама руснаци и една албанка, са имали проблеми с визите. След съдействие от страна на община Пловдив са им издадени временни такива.

От продадените 1500 билета са събрани приходи над 25000 лева, с които ще се купят инструменти на учениците от музикалното училище в Пловдив “Добрин Петков”. От Уникредит Булбанк са раздадели 600 поканени.

Това е второто гостуване на Ла Скала в България, след концерта през март 2004 година в София .