Свидетел по делото „Хамъра” отрече да е разпитван в полицията
Свидетел по делото „Хамъра” отрече да е разпитван в полицията / Дарик архив

Свидетел по делото срещу Иван Янакиев-Хамъра отрече да е ходил на разпит в полицията. Георги Маринов заяви, че показанията, вписани от негово име в протокол от 22 декември миналата година, не са дадени от него, както и че положените подписи в документа не са негови. За посочените ЕГН и мобилен телефон отбеляза, че на практика всеки можел да ги вземе отвсякъде, дори от сметки за комунални услуги в пощенската му кутия.

Това бе една от причините за отлагане на делото. Окръжният съдия Александър Александров поиска графологична експертиза, която да докаже дали подписите и начертаната схема във въпросния протокол действително са направени от Маринов. Освен това по искане на защитниците на семейството на загиналия при инцидента трябва да бъдат призовани още трима свидетели.

Процесът е срещу 28-годишния Иван Янакиев за убийство на пешеходец по непредпазливост. Загиналият – 70-годишният Никола Лазаров, е блъснат от джип „Хамър Х3”, шофиран от Янакиев, при опит да пресече ул. „Пловдивска” в района на голям хипермаркет на 18 декември 2015 година в 18,50 часа.

Подсъдимият пък заяви, че е разбира в какво го обвиняват, не разбира защо се твърди, че се е движил с превишена скорост, нито къде е пресичал пешеходецът. После каза, че ще даде повече обяснения на по-късен етап от делото.

Следваща изненада бе свидетелят Николай Шарков, който бе допълнително конституиран по искане на адвоката на Янакиев - Христо Мишев. Младежът призна, че не е бил на местопроизшествието, чул от приятел за това, че Иван е направил катастрофа и отишъл на място да види какво става. По-късно защитникът го въвлякъл във възстановки на събитията – Шарков трябвало да кара по същия маршрут, а Мишев, облечен в тъмни дрехи, да изскочи на шосето, като шофьорът трябвало да спре, веднага щом го забележи. Не стана ясно дали показанията му ще бъдат признати.

Разминавания имаше и в думите на свидетеля Атанас Маджаров с казаното от него при разпита в полицията. Мъжът обясни, че е давал показания във вечерта след инцидента, когато е бил афектиран. После получил призовка да се яви отново, но тя дошла в неделя вечерта и била за понеделник. Ядосал се, отишъл при следователя и му заявил, че каквото има да казва, ще го каже пред съда. След това се сетил за пропуснати подробности, които разказа в залата – че участъкът е бил тъмен, почти не е имало светещи лампи от уличното осветление, светофарът също не е работел.

В следващите заседания предстои да бъдат изслушани и експерти, участвали в огледа на местопроизшествието.

Днес бе първото заседание по делото.

Свидетел по делото Хамъра отрече да е разпитван в полицията
netinfo
Случаят доби скандална популярност, след като се установи, че Янакиев има десетки нарушения на пътя и е карал, след като му е отнета книжката. На фона на това първоначално окръжният прокурор Стефан Янев не поиска удължаване на срока му за задържане на 72 часа. Това предизвика вълна от протести пред Съдебната палата, организирани от близките на загиналия в социалните мрежи. При митингите се разбра, че младежът е печално известен на много пазарджиклии, виждали безчинствата му на пътя. Така се стигна до повторно арестуване на 21 декември, след което на три инстанции бе определена постоянна мярка за задържане под стража.

Тя бе атакувана от адвокатите на Хамъра на 10 март. Те се позоваха на текст от НПК, непозволяващ  подсъдим да остане под стража за повече от 2 месеца, ако престъплението е по непредпазливост. Така се стигна до освобождаването на Янакиев срещу парична гаранция от 3000 лева.

През юни тази година той бе осъден от Районния съд по обвинение в шофиране под въздействие на амфетамини, доказано по-късно с токсикологична експертиза. На 29 март 2015 година при проверка е спрян на пазарджишка улица, а полицаите забелязали, че е неадекватен – говори трудно и има некоординирани движения. Наложена му бе глоба от 2000 лева и съдебните разноски в размер на 272 лева.