Служебният министър на земеделието се срещна с протестиращите земеделски стопани
Служебният министър на земеделието Христо Бозуков, който се срещна с протестиращите земеделски стопани от пловдивските села с унищожена от градушката продукция, им обеща, че ще се получат обезщетения във възможно най-голям размер:

Министърът увери, че ще се обърне внимание на всеки конкретен случай, защото производителите имат различни договори за реализация на продукцията си. По-различни са и положенията им за засаждане и семена на културите, които отглеждат.

Мощна градушка унищожи земеделска продукция в Пловдивско (ВИДЕО)

Той уточни, че трябва да се подават заявления в земеделските служби и допълни: „Във възможно най-кратък срок направете заявленията до общинските служби „Земеделие“ днес или утре.

Не оставяйте за края на седмицата, тези дни, първите дни, за да може да започне да се работи по въпроса, да идват на терен хората от службите, за да огледат нещата и да направят протоколите“.

Министърът не се ангажира, че стопаните ще получат 100-процентово обезщетение, както те настояват, но подчерта, че ще се търсят възможности компенсациите да са възможно максимални.

Силни бури на места в страната и воден смерч до Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Запитан каква е причината да спре близо за час изстрелването на ракети, за да бъдат предотвратени евентуалните поражения от градушката, Христо Бозуков уточни, че паузата е била заради кацането в района на военен транспортен самолет от съюзническите сили.

На 31 август той ще се срещне с представители на Министерството на отбраната и тогава ще се запознае с конкретните причини. Христо Бозуков започна заедно с производители от Ръжево Конаре да извършва оглед на поразените от градушката масиви край селото. Мостът, който беше блокиран от производителите, вече е освободен.
БНР