/ БГНЕС
В 9 града на страната замърсяването е над допустимото
Замърсяване в опасно високи стойности е регистрирано тази сутрин във Видин, Русе и Пловдив, показва справка на NOVA в портала „Air Quality Index” на Европейската комисия.

Засилват контрола по нерегламентираното горене на отпадъци

Във Видин измервателните уреди на изпълнителната агенция по околна среда са отчели концентрация на фини прахови частици 125 микрограма на кубичен метър, което е повече от 2 пъти над нормата.

В Пловдив станцията в жк. „Тракия” е регистрирала замърсяване 2 пъти над допустимото - 122 μg/куб.м при норма 50 μg/куб.м. В черната статистика попада и Русе, където стойностите на ФПЧ 2.5 са 56 μg/куб.м.

Мръсният въздух убива стотици хиляди европейци

Въздухът в трите града е „много замърсен” според показателите на „Air Quality Index” и опасен за здравето. С особена сила това важи за деца, хора от третата възраст, както и за всички с белодробни заболявания и дихателни проблеми.

Освен Пловдив, Видин и Русе, в още 6 града въздухът е замърсен над нормите, но в по-малка степен. Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Шумен, София и Перник отбелязват концентрация на фини прахови частици над нормата от 50 μg/куб.м.

България е сред най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

С нахлуването на по-студен въздух очакваме атмосферата да се раздвижи и концентрацията на замърсители да намалее. По-осезаем вятър ще има в сряда по поречието на река Дунав, около Черноморието и в централните райони на Готрнотракийската низина.
nova.bg