/ ThinkStock/Getty Images
Арестуваният кмет на пловдивския район
101727
Арестуваният кмет на пловдивския район
  • Арестуваният кмет на пловдивския район
Арестуваният кмет на пловдивския район "Северен" е излязъл в неплатен отпуск и е посочил заместник, научи Дарик.

Оставиха за постоянно в ареста кмета на пловдивски район, посредникът му излиза под гаранция

Най-вероятно става въпрос за Лариса Кътова, която е единият от двамата зам-кметове на Ралев в районната администрация, а молбата самият той е написал в ареста, научи още медията.

Хипотезата, която коментира в интервю за Дарик радио специалистът по политически маркетинг и PR Арман Бабикян, а именно, че не е изключено в Пловдив на местните избори да има и кандидат за кмет, който да води кампанията си под домашен арест, сравнявайки случая с този на Десислава Иванчева, беше потвърдена за медията от запознати с казуса юристи.

Кметът на пловдивския район „Северен“ искал 60 000 лв. подкуп от бизнесмен

Според тях, вариантите са два: ако съдът отстрани временно от работа Ралев, то тогава е хипотезата на чл.39 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Тоест ОбС ще избере някой от заместниците му до връщането на титуляра. 

Ако обаче се стигне до произнасяне на присъда, в което юристите се съмняват предвид краткото време до местните избори, то тогава действа чл.42, според който местният парламент трябва да избере управник на района до вота през септември. 

Припомням, че Специализираният наказателен съд остави в ареста за постоянно кметът на район „Северен“ в града на тепетата Ральо Ралев. Неговият помагач Иван Делевски излиза на свобода под парична гаранция.

Според събраните до момента доказателства, Ралев е поискал подкуп от 60 000 лева от предприемач, за да се издаде строително разрешително на фирмата му за започване на строеж на 5-етажен блок.

Арестуваха районен кмет в Пловдив (СНИМКИ)

Междувременно стана ясно още, че Комисията за противодействие на корупцията е обискирала луксозен мезонет на бул. "6-ти септември" с площ от 540 кв. м. и с голяма тераса, обитаван от Ральо Ралев. Според съседи, със специален чип за асансьора само той можел да се качва до 7-я етаж, където е апартаментът.

От декларацията на арестувания кмет става ясно, че доходите му са само от заплата, възлизаща на 1200 лева на месец.  Ралев е теглил кредит от 58 000 лв. за изплащането на апартамент от 73 квадрата и влог от 18 000 лв. Негово притежание са и два автомобила - "Ягуар" и "Фолксваген".

Чуйте повече в звуковия файл: