/ Община Асеновград
Възстановен и изцяло пътят, който е и единствен към три от родопските села на общината - Лясково, Добралък и Яврово
Приключи работата по укрепване на старо свлачище на пътя към Асеновата крепост, съобщиха от община Асеновград.

Поставиха светофар на свлачището до Асеновата крепост

Пред медии кметът на общината Христо Грудев уточни, че и благоприятните метеорологични условия са допринесли за бързата реализация на проекта. По укрепването са изпълнени пилотна система, подпорни стени, анкери, дренажи.

Възстановен и изцяло пътят, който е и единствен към три от родопските села на общината - Лясково, Добралък и Яврово. Грудев припомни, за този обект държавата е отпуснала средства в размер на около 460 000 лева от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС). Срокът за изпълнение на проекта беше в рамките на 90 дни и той бе спазен.

Укрепването на свлачището по пътя за Асеновата крепост започва напролет

"Следващата ни идея е да изградим съоръжение, което да зауства дъждовните води и тези, от снеготопенето, в безопасни зони"
, каза още кметът. По думите му, целта е да не се предизвикват повече свлачищни процеси. Ще изготвим проект и ще кандидатстваме за финансиране отново пред МКВПМС, каза Грудев.

Освен за трите села, пътят е важен, той като е единствен и за туристическия обект Асенова крепост, до който дълго време беше забранено да се изкачват автобуси с туристи.

"Укрепването на свлачището и възстановяването на пътя ще допринесе за увеличаване на туристопотока и ще осигури безопасността и на пешеходци, и на превозни средства, движещи се в двете посоки", каза още Христо Грудев.