Кметът на Пловдив Иван Тотев
Кметът на Пловдив Иван Тотев / БГНЕС
Прекратиха делото срещу кмета на Пловдив
94636
Прекратиха делото срещу кмета на Пловдив
  • Прекратиха делото срещу кмета на Пловдив
Окръжният съд в Пловдив прекрати съдебното производство срещу кмета на Пловдив Иван Тотев и върна делото на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Това съобщиха от пресцентъра на съда.
 
Кметът на Пловдив Иван Тотев отива на съд

Тотев беше обвинен по най-тежката алинея за длъжностно престъпление във връзка с изграждането на Зоологическата градина в Пловдив, от което според разследващите щетите за общинската хазна са в размер на близо 700 000 лева. Делото беше образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, с който освен пловдивския градоначалник на съда бяха предадени като обвиняеми и един от заместниците на Тотев - Димитър Кацарски, както и районният кмет на „Западен“ Димитър Колев. Срещу всеки един от тримата са повдигнати обвинения за престъпление по служба.
 
Тотев: Кацарски остава на поста си

Окръжният съд в Пловдив е приел, че в хода на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемите и защитниците им. Освен това, магистратите са констатирали противоречия в обвинителния акт. 
 
Съдът върна Тотев на кметския пост, градоначалникът: Съвестта ми е чиста

В случай, че от Прокуратурата решат да упражнят отново правомощието си да повдигнат обвинение, от там трябва да отстранят констатираните нарушения, се посочва още в решението на магистратите. Ако се твърди, че престъплението е извършено в съучастие, то следва да бъде обосновано, допълват още от съда.

Разпореждането на магистратите подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.