Представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов е гласувал "за" апорта на варненските акции от Международен панаир в Пловдив в акционерното дружество "Пълдин Туринвест".

БТА

Това съобщи Михайлов след края на Общото събрание на акционерите на дружеството, което се проведе в парк хотел "Санкт Петербург". На място пристигнаха полицейски служители, повикани от протестиращи граждани, които не бяха допуснати на събранието.

Сесията на Общински съвет за Панаира в Пловдив отново се провали (ВИДЕО)

"Изразих становище и мнение, че Община Пловдив не дава съгласие за увеличаване на капитала и се възползваме от блокиращата си квота", обясни Ясен Михайлов. По думите му в същото време е гласувал "за" изменение в устава на дружеството и увеличаване на капитала му чрез вливането на 29 процента от акциите на Община Варна от Панаира. Михайлов е изпълнил решението на Общински съвет от 19 декември.

БТА

Според общински съветници от различни политически сили, които свикаха две извънредни сесии по темата, решението съдържа съществени противоречия, които водят до липса на ясна воля на Общинския съвет.

В мотивите на изразената блокираща квота по чл. 51б от Закона за общинската собственост е записано, че Общинският съвет не дава съгласие да се намали делът на Община Пловдив в "Пълдин Туринвест", но в същото време Михайлов гласува "за" увеличение на капитала. И двете сесии не се състояха заради липса на кворум.

Преди Общото събрание на акционерите, кметът Здравко Димитров заяви, че ще обжалва всички решения, свързани с увеличение на капитала и изменение на устава, както го е задължил Общинският съвет.

БТА

Припомнме, че в края на ноември миналата година съветниците отказаха апорта, но въпреки това бизнесменът Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство.

Последва предложение от бизнесмена да прехвърли на Община Пловдив два процента от акциите и шест дка от "Международен панаир - Пловдив" за изграждане на опера, ако администрацията одобри апорта на акциите на Община Варна в "Пълдин Туринвест" АД. Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват "за" всички точки на Общото събрание.

Ако акциите на Община Варна бъдат апортирани, делът на Георги Гергов в изложбения център се очаква да нарасне на 79 %, а Община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20 на сто.
Ирина Шопова, БТА