/ iStock/Getty Images
Това обяви областният управител на Пловдив
Има вариант за нов водоизточник за с. Брестовица, достатъчно отдалечен е от компрометирания доскорошен водоизточник и е на държавна територия.

Това обяви областният управител Ангел Стоев на среща с представители на Гражданско сдружение "Живот за Брестовица" и на Инициативен комитет "Кадиево" във връзка с решаването на проблема със замърсената с манган питейна вода, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Изпратено е писмо до ВиК - Пловдив да се извърши проучване и ако резултатите от пробите са добри, това ще е предложението за нов водоизточник на Брестовица за питейни нужди.

Причината да се стигне до тук е, че два от трите нови сондажни кладенци на селото, вече са почти компрометирани. Областният управител посочи още, че трябва да се изготви нов проект за изграждане на цялостна водопроводна мрежа на Брестовица. Следващият етап е строителството, което да се възложи по Закона за обществените поръчки и реализирането му, в най-добрия случай, ще отнеме около две години.

По отношение на финансирането на проекта се предлага ВиК да осигури средствата за водопровода и канализацията, а асфалтирането и да се осъществят по европейски грантове.

Очаква се до края на тази седмица " Български ВиК холдинг" да направи избор на окончателен вариант за цялостно решаване на проблема с питейната вода на Брестовица.

От Областната управа посочват още, че днес ще бъде спусната сонда-робот във водопроводната мрежа на Брестовица, с чиято помощ да се направи оглед отвътре и да се изяснят какви са натрупванията.

 
БТА