/ iStock/Getty Images
"В навечерието на месните избори през тази есен, Областното ръководство на Движението за права и свободи в Смолян, освободи ръководството на партията в Доспат". Това съобщи на брифинг, областният председател на ДПС-Смолян Салих Аршински.

БСП с първи кандидат-кметове в Смолянско

Снето е доверието на общинският ръководител Атанас Пържанов,
както и членовете на ръководния апарат, които наброяват 5 члена. Като един от мотивите за взетото решение е неизпълнение на задачите, около номинациите за кандидат кметове и общински съветници в родопската община, които е трябвало да са готови до 1 септември.

„До ден днешен не са получени никакви документи, въпреки че аз лично съм присъствал на няколко събрания. Освен това, в Доспат се говори, че изборът е предизвестен в полза на сегашният кмет. С това си действие ние категорично показваме, че това не е така“, коментира Аршински.

Той бе категоричен, че за изборите в Доспат, ДПС ще има пълна мобилизация, като ще използва целият си ресурс.На този етап ръководните функции на местните съвети в община  Доспат на ДПС се поемат от Областното оперативно бюро, като до няколко дни ще бъде гласувано доверие на един или двама човека, които да представляват

Движението в общината и да изготвят необходимите документи, около изборният процес. Беше подчертано, че действията по отстраняване на ръководството на партийната структура в Доспат е съгласувано и с Централата на ДПС.

За сега, освободените от ръководни функции от общинската структура на Движението в Доспат остават членове на партията, твърди още Аршински. Областният председател на ДПС-Смолян изрази сериозното си възмущение, около сегашното ръководство на Община Доспат и методите му на управление, като ги сравни с феодални и налагане на страх у хората.
 
Карадайъ: Предизборната кампания е повод да спрем хода на страната надолу

Атанас Пържанов научи за отстраняването му от председателският пост на структурата на Доспат, след като бе потърсен за коментар. „Не знам нищо. Проведох заседание, предстояха ми още такива. Имам лични проблеми, протоколите са готови и са в мен. Не са проведени събрания в с. Бръщен и  с.Чавдар. В Бръщен се налага да изчакаме, а в Чавдар е поради липса на хора“, коментира Пържанов.

Според него, са номинирани кандидат за кметове на селата Змеица, Късак и Барутин, чакам отговор и на кандидата от Бръщен, който е в чужбина и се завръща днес. За Любча и Црънча на този етап няма кандидати.  

„Ако ние сме пречка за развитието на ДПС в Доспатско, цялото общинско ръководство сме готови да си тръгнем и да подадем колективно оставка“, коментира още Пържанов.

На пресконференцията, дадена в офиса на ДПС-Смолян стана ясно, че Движението си е поставило за цел да увеличи географията си в региона, след местните избори. Поставените задачи на структурите са от първи тур да се спечели вотът в Борино, Рудозем и Мадан, където и в момента управляват представители на партията в лицето на Мустафа Караахмед, Румен Пехливанов и Фахри Молайсенов. Караахмед е с първи мандат, а останалите двама имат зад гърба си вече 8 години управленски опит.

В Община Неделино, партията застава зад независимият Боян Кехайов, който и в момента е кмет. „Като служител на системата на МВР, не му е позволено да излиза на изборите, като чисто партиен кандидат, затова ще бъде независим. Очаквам той да получи и подкрепа от други политически сили. В Неделино ще участваме и със собствена листа за общински съветници“, коментира Аршински.

Хамид Хамид пред DarikNews: Цвета Караянчева да слуша повече премиера - той похвали кметовете на ДПС

В Девин, ДПС застава зад Здравко Иванов, който ще бъде издигнат от широка коалиция, като на този етап зад него застана и БСП. Според областният председател на ДПС-Смолян, в Девин ще участват и в обща листа за общински съветници, заедно с другите кандидати от коалицията.

В Чепеларе кандидат-кметът ще бъде Анета Пашалиева, като поставените цели на Движението е минимум балотаж. ДПС ще издигне и кандидати за кметове в Смолян, където номинираните са петима, в Златоград и Баните.

На този етап обаче, от централата на Движението в Смолян отказаха да говорят с имена. Потърсихме за коментар и кмета на Община Доспат Елин Радев, относно твърденията на Аршински, но той отклони опита ни да се свържем по телефона с него.