Пречиствателната станция на Асеновград, която беше открита по време на предизборната кампания от бившия кмет Емил Караиванов, не работи. За това алармира новият кмет на града д-р Христо Грудев. 

“Благодаря на всички асеновградчани, които ни подкрепиха, гласуваха ни доверие и ни помогнаха да спечелим в изборната надпревара. В първите седмици, след встъпването си в длъжност научих различни неща, които не знаех до този момент. Защото досега ползвах само официални източници, като сайтовете на Министерството на финансите и на общината”, обясни кметът доктор Христо Грудев пред журналисти, обрисувайки финансовото състояние на община Асеновград към момента.

Нено Димов похвали изпълнението на Водния цикъл в Асеновград

Той посочи, че през 2020 г. Асеновград ще трябва да изплаща заеми и финансови корекции, които са в размер на 6 800 000 лева. Но основният проблем, с който се сблъсква администрацията в момента, е пречиствателната станция за отпадни води, която в момента не работи.

„Свикал съм комисия, която да обследва ситуацията. Запознал съм и министър на околната среда и водите. Предстои да докладвам и на министър-председателя за състоянието й, защото проблемът е много сериозен. Когато е трябвало в законовите срокове общинската администрация да предприеме действия, спрямо изпълнителя, възможностите са пропуснати. Обектът е приет, но съоръжението не може да започне да функционира”, заяви д-р Грудев.
 


Кметът на Асеновград припомни, че пречиствателната станция бе изградена за около 26 милиона лева без ДДС (32 милиона лева с ДДС) – колкото е и приблизителният общ размер на финансовите корекции и дълговете на общината. Той допълни, че е изпратено писмо до изпълнителите, да бъдат извършени корекции и поправки по съоръжението.

"Нямаме обаче законови лостове да ги принудим да предприемат действия по отстраняване на нередностите, а трябва да им се молим”, подчерта градоначалникът.

ВиК-Пловдив инвестира 15 млн. лв. за 5 години, работят между 7 и 10 аварии дневно

По думите му проблемът е в това, че няма комуникация между различните модули на пречиствателната станция с командното табло и затова тя не може да заработи. А без да започне да функционира съоръжението не може да бъде предадено като обект на "ВиК".