Пожарът в Цалапица струва 176 хиляди на данъкоплатците
Пожарът в Цалапица струва 176 хиляди на данъкоплатците / netinfo

175600 лева ще плати община Пловдив на седемте фирми, които участваха в потушаването на пожара на сметището в Цалапица преди 2 седмици, съобщи главният еколог Христо Минков. Парите за изсипаните 21 хиляди тона земни маси ще бъдат преведени утре от фонд “Резервен”, а идната седмица градската управа ще поиска възстановяването им от Националния фонд за бедствия и аварии.

Най-голяма част от парите – около 119 хиляди лева, ще бъдат изплатени на оператора на депото – фирма “Водстрой”.

Няма опасност от отравяне на подпочвените води, тъй като изолиращия “екран” не е засегнат при дълбочинното тлеене на боклука, е констатирала назначената от главния еколог комисия. Нанесени са обаче щети на тръбопровода, който обслужва противопожарната система на сметището.

Начинът на оповестяване на аварийни ситуации ще бъде променен, е решила на свое заседание комисията по Гражданска защита. Тя е отчела, че при пожара в Цалапица операторът на депото и Общинската охрана са допуснали нарушения като не са подали навреме сигнал до Гражданска защита. Комисията е разпоредила още да се осигурят по-големи запаси от земна маса и пясък на специална площадка на сметището с превантивна цел.