/ Апелативен съд - Пловдив
За първи път Апелативен съд-Пловдив разгледа дела, образувани по жалби за промяна на мерки за неотклонение, чрез видеоконферентна връзка с обвиняемите, осъществена по Skype, съобщиха от пресслужбата на съда. 

5 денонощия арест за пловдивчанин, затворил заведение за частно парти

Дистанционното правораздаване се осъществи, съгласно Заповед на председателя на Апелативен съд-Пловдив Магдалина Иванова, с която се регламентира протичането на процеса.

Делата бяха разгледани в зала №2, която беше оборудвана със специална техника, чрез която съдебния състав, прокурора и адвокатите, осъществиха визуална и аудио връзка с подсъдимите в ареста.

По този начин бяха взети всички мерки за ограничаване на разпространение и зараза с коронавирус, предвид извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март.

В Пловдивския окръжен съд с препоръка да се отложат делата за периода 16 – 27 март

Участниците в процеса в залата - съдебен състав, прокурор, адвокат, секретар, бяха със защитни маски и предпазни ръкавици. Цeлтa нa пpeдпpиeтитe мepĸи e ocигypявaнe в мaĸcимaлнa cтeпeн зaщитaтa нa здpaвeтo и живoтa нa вcичĸи yчacтвaщи в cъдeбнитe пpoизвoдcтвa лицa.

Двама мъже бяха оставени в ареста от състав на Апелативния съд под тепетата, който отхвърли жалбите им срещу наложените им мерки "задържане под стража". Единият от задържаните е арестуван за разпространение на наркотици в Столипиново, а другия - за извършване на грабеж в Пловдив. 

Пласьорът е обвинен, че в периода от 4 до 13 март е държал и разпространявал високорискови наркотични вещества, а именно 0.5 грама „бонзай“ и 11 милилитра метадонов хидрохлорид в квартал „Столипиново“. 

Съдът прецени, че от проведените разпити и от събраните доказателства до момента, въпреки ранния етап на разследване, може да се направи обосновано предположение, че Р. Д. е извършил престъплението, в което е обвинен.

Изправят пред съда дъщерята на Цар Киро за внесения от Турция хероин

От съдебната справка за него става ясно, че той е осъждан 6 пъти досега и е извършил двете престъпления, в които е обвинен, в условията на опасен рецидив. Предвид изявленията му, че работи извън страната, но има един адрес по документи, а живее на друг, съдът прецени, че при по-лека мярка за неотклонение има опасност обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. Затова пласьорът бе оставен в ареста. 

Другият арестуван е извършил грабеж. Той заплашил продавачка в магазин за алкохол и взел от нея 170 лв., като влязъл в магазина маскиран и въоръжен с нож. 

Съдът прецени, че доказателствата, събрани до момента, дават достатъчно основания да се направи обосновано подозрение в голяма степен на съпричастност към деянието, в което той е обвинен.

Сводниците от стриптийз клуба в Пловдив отново зад решетките

Той е осъждан многократно
. Заради това съдът прецени, че той е личност със завишена обществена опасност и при по-лека мярка за неотклонение, има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Определенията на Апелативен съд-Пловдив са окончателни и не подлежат на обжалване.