/ iStock/Getty Images
Пловдивската районна прокуратура внесе в съда два обвинителни акта за нарушаване на задължителна карантина, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура под тепетата. На съд са предадени 26-годишен мъж от Пловдив и 42-годишна жена от село Труд, които нарушили 14-дневните карантинни мерки, наложени със заповед на здравния министър.

Двама нарушиха карантината в Пловдив, дадоха ги на прокурор

DarikNews вече писа за двата случая. При единия, 26-годишен мъж се върнал с приятелката си от Германия на 19 март през ГКПП-Дунав мост – 2, при гр. Видин. Инспектори от РЗИ му издали предписание за поставяне под карантина за срок от 14 дни на посочен от него адрес в Пловдив.

На 30 март, полицейски служители извършили проверка в жилището. Там била младата жена, с която нарушителят живеел на съпружески начала. Тя казала, че той е отишъл до магазина, за да купи лекарства.

Пловдивчанин наруши карантината, излязъл до магазина

Полицаите изчакали 15 минути. През това време младият мъж се върнал. Униформените обаче установили, че той не носи предпазни средства - маска и ръкавици, нито пък покупки и лекарства.  Когато го попитали къде е бил, той им отговорил, че е ходил до магазина, но без да обясни за какво. Служителите на МВР  разпоредили да не напуска дома си и му връчили протокол за предупреждение, съставен по реда на Закона за МВР.

Първи осъден за нарушена карантина в Пловдив

Подобен е случаят и с 42-годишна жена от село Труд, която се върнала от Германия на 16 март. Здравните власти й предписали задължителна 14-дневна карантина. На 28 март, два дни преди да изтече карантината, жената била потърсена от полицейски служители, които не я открили в дома й.

Те се свързали с нея по мобилния телефон. Нарушителката им обяснила, че в момента е при нейна приятелка и ще се прибере след малко. След като се върнала обаче, тя казала, че била до църквата, близо до дома й. Униформените отговорили, че са минали покрай храма, който бил затворен и пред него нямало хора. Те я предупредили да не нарушава карантината и тя се прибрала вкъщи.

42-годишна от село Труд наруши карантината, хванаха я

От прокуратурата напомнят, еч според новите законодателни промени, наказанието за нарушаване на карантинните мерки е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.