/ Thinkstock/Getty Images
Проектът на фондация GLAS “Балканска гордост” е ценен за нас и обществото, защото успява да включи и ЛГБТ общността към програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата“.

Куюмджиева защити проекта на фондация GLAS, заради който й поискаха оставката

Това заяви в ефира на Дарик радио артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Така и на тези хора, наред с етническите малцинства, с децата, лишени от родителска грижа и с жените, жертви на насилие, ще им бъде дадена възможност за изява, добави Куюмджиева. По думите й проектът ще представи и друг аспект на балканската идентичност и култура.
 
„Балканска гордост“ се оказа един от казусите, разделил общественото мнение на две тази седмица. Заради факта, че GLAS беше в основата на София прайд, футболните фенове на Ботев и Локомотив деклараха, че категорично не искат гей парад в Пловдив, а от ВМРО и БСП поискаха оставката на Светлана Куюмджиева.
 
Тя обясни, че специално в този проект гей парад не се предвижда и допълни, че концепцията му напълно отговаря на визията на програмата и логично намира своето място в общото мото “Заедно”.

ВМРО поиска оставката на Светлана Куюмджиева от "Пловдив 2019"

Куюмджиева изтъкна още, че е недопустим всеки опит за външна и политическа намеса на ниво съдържание, където се изисква съответното ниво на експертност и добавя, че подобни посегателства върху програмата могат да се третират само като прояви на цензура и дискриминация, за които има и съответни отговорни органи на национално и европейско ниво. 
 
Различни мнения изказаха през микрофона на Дарик граждани, коментиращи проекта на фондация GLAS. Някои бяха категорично против, други не толкова категорично, но се обявиха като толерантно настроени към проявите, включващи фотографска изложба, музикално събитие и дискусия, посветени на ЛГБТ общността.

Някои от анкетираните бяха безразлични, а други заявиха, че щом не се натрапват, защо представители и на тази част от обществото да не се включат с участие в културната програма.