/ Община Пловдив
Най-голям дълг има община Стамболийски - над 2 млн.лв.
Двумесечен срок за разплащане даде община Пловдив на тримата големи длъжници, членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив (РСОУ-Пловдив), да покрият сумите, с които са задлъжнели към нея през последните години.
 
Община „Родопи“ дължи над 1,7 млн. лева, Община Кричим - 160 хил. лева, а най-голям длъжник е Община Стамболийски, чийто задължения надхвърлят 2 млн. лв. Трите общини получиха едномесечен срок за подписване на споразумение за разсрочено плащане или в рамките на 60 дни да се издължат издължат изцяло.

Община „Родопи” похарчи 50 хиляди лева за почистване на нерегламентирани сметища (СНИМКИ)

 
Решението беше прието от всички членове на дружението, без кмета на Община „Родопи“ Павел Михайлов, който претендира за иск от 130 хил. лв. годишно с мотива, че сметището в Цалапица е на територията на неговата община.
 
Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров единодушно беше избран за председател на сдружението и в края на заседанието заяви, че ще предприеме драстични мерки за събиране на просрочените плащания.

„Наясно съм, че проблемите са генерирани с години и някои от присъстващите не са виновни за тях. Заради неразплатените задължения обаче Община Пловдив в качеството й стопанин на сметището системно бива глобявана от РИОСВ-Пловдив в качеството й на  стопанин на сметището и аз не мога да позволя пловдивчани да плащат задълженията на други общини“, заяви кметът Здравко Димитров. На финала  той обяви, че следващото заседание на Общото събрание на РСУО ще се състои най-късно през март.
 
Откриха над 50 тона испански пластмасови отпадъци в коритото на Чая край Катуница (СНИМКИ)

Припомняме, че членове на РСУО-Пловдив са общините Пловдив, Брезово, Стамболийски, „Родопи“, „Марица“, Перущица, Съединение, Кричим и Раковски.