автобуси
автобуси / netinfo
Само един участник е кандидатствал за обявената обществена поръчка за възлагане на 13 от линиите на градския транспорт в Пловдив. Това съобщи кметът Иван Тотев, като уточни, че става въпрос за консорциум. След приключване на процедурата и бъдещото подписване на договора, което се очаква да стане до месец март, нови над 120 возила ще бъдат включени към системата за управление на градския транспорт, с което общият брой автобуси в Пловдив ще стигне близо 280.

„Таблата на спирките ще показват пристигането и на тези автобуси, които до момента бяха със старите, изтекли договори“, обясни Тотев.

Припомням, че обществената поръчката възлиза на малко над 36 милиона лева без ДДС и след приключването й над 120 нови автобуса трябва да тръгнат по линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222. Участниците в конкурсната процедура трябва да разполагат с автобусите - 105 основни и 13 резервни - всички с над 50 места общо. Най-малко 59 от тях трябва да са с над 70 места и да са оборудвани за превоз на трудно подвижни лица. Возилата трябва да са с двигатели Евро 6, с климатични и отоплителни системи и с лиценз за извършване на превоз на пътници на територията на Република България или за извършване на международен превоз на пътници.

От 1 февруари, тази година, влиза в сила удължаване на маршрута на автобусна линия 93 до село Радиново. От 15 февруари пък  113 ще ходи до ул. „Остромила“ , а 9 - до индустриалната зона в Тракия.

Работи се и по новата градска линия, която ще свързва Централна гара с летище „Пловдив“. Аеропорта тази година очаква  повече от 200 000 пътника.