/ DarikNews.bg, архив
Оставиха в ареста Иво Даскалов, по прякор Лудия. Той е обвинен в отвличането на Фарук Манаф, за който ви разказахме в разследване на NOVA.

От прокуратурата посочиха, че към мъжът е проявена особена жестокост, а деянието е извършено от четирима души, сред които бившият началник на Трето РУ на МВР в Пловдив Самуил Хаджиев и неговия служител Атанас Качаков.  

Началникът на Трето РУ в Пловдив с ново обвинение

Апелативните магистрати прецениха, че определението на Окръжен съд-Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Даскалов е законосъобразно и обосновано.

Налице са данни за извършеното престъпление, които се откриват в показанията на пострадалия Фарук, както и на задържания Данаил Димитров, които са достатъчно, за да се направи обосновано предположение за съпричастност на Даскалов към деянието, за което му е повдигнато обвинение.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, има опасност той да извърши друго престъпление. Тази опасност произтича от лошите му характеристични данни, тъй като е осъждан два пъти до сега, както и от механизма на извършване на отвличането.

Повдигнаха обвинения на задържаните в Пловдив полицаи

Определението на Апелативен съд-Пловдив е окончателно. За престъплението, което Даскалов е извършил, законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Припомняме, че Даскалов бе обвинен за това, че предизвика катастрофата на Околовръстния път на Пловдив, при която загинаха трима души. Апелативен съд-Пловдив обаче отмени взетата от Окръжния съд мярка за неотклонение "задържане под стража“ и му определи "парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Това стана причина за протести пред Съдебната палата.
nova.bg