/ iStock/Getty Images
Обвиненията са за престъпления с дрога, отвличане и против правосъдието
Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми и задържа полицейски служители и техни съучастници за престъпления, свързани с наркотици, престъпления против правосъдието и отвличане, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми С.Х. и А.К., полицейски служители от 3 РУ към ОД на МВР - Пловдив, за това, че на 5 април 2021 г., в село Болярци, обл. Пловдив са се опитали да придобият около 500 кг марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение.

Обвиняемите са се възползвали от служебното си положение.

Рашков: Когато има деморализация отгоре надолу, тя ще стигне и до редовите служители


С.Х. е обвинен и за това, че на 31 март 2021 г., в Пловдив, като началник на 3 РУ към ОД на МВР - Пловдив е склонил длъжностно лице от разследващите органи да наруши свое служебно задължение, като са извършени претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и е образувано досъдебно производство, без да са налице законови основания за това и въпреки изричните указания на Районна прокуратура - Пловдив. Спрямо С.Х. е повдигнато обвинение и за това, че на 19 май 2021 г., в Кричим в автомобила си е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност.

По същото досъдебно производство като обвиняеми за отвличане са привлечени полицейският служител А.К., както и Д.Д. и С.И., за това, че са отвлекли 28-годишен мъж и е проявена особена жестокост към отвлеченото лице. Обвиняемите Д.Д. и С.И. не са полицейски служители. Според разследването, отвличането е свързано с наркотични вещества. С.И. е привлечен като обвиняем и за държане и разпространение на 23,2 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана.

Седем полицаи са задържани в Пловдив

Четиримата обвиняеми - С.Х., А.К., Д.Д. и С.И., са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Утре Окръжна прокуратура - Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо тях.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за обвиняемите А.К., Д.Д. и С.И., обвинени за отвличане е от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които С.Х. е обвинен, е от 3 до 8 г. лишаване от свобода.