/ Снимка: Дарик, архив
Дългогодишният преподавател в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив проф. Симеон Василев, който бе обвинен във взимане на подкуп от двама студенти, беше оправдан от магистратите от Окръжния съд в града. Заедно с него за невинни по всички обвинения са и двама мъже, като помагачи на преподавателя. Съдът прие, че обвиненията срещу тримата са недоказани.

До 6 години затвор и до 5 000 лева глоба за преподавателите, обвинени в искане на подкуп

Според държавното обвинение, проф. Василев е поискал 650 лева, за да постави положителна оценка на студент върху две изпитни работи, без да са проведени такива изпити.
Съдът в Пловдив днес счете обаче, че в събраните в хода на съдебното производство данни не е установено категорично, че професорът е поискал сумата,  която не е е намерена нито у него, нито у единия от помагачите му, действал като посредник.

Преподавателят е невинен и по обвинението, че в кабинета си е държал незаконни боеприпаси - 32 броя патрони за стандартни бойни пистолети. От разпитите на негови колеги  в УХТ е установено,  че въпросният кабинет е бил ползван и от други преподаватели, като един от тях е бил балистик, а самите патрони са произведени през 1953 г.

Внесоха обвинителния акт срещу един от двамата професори от УХТ в Пловдив, уличени във взимане на подкуп

Решението на съда на е окончателно и може да се обжалва. Припомням, че на 15 май, 2017 г., заедно с проф. Симеон Василев за корупционни практики беше арестуван и колегата му професор Николай Банков. Той поискал по 300 лева от двама студенти, отново за да постави положителна оценка върху изпитни задачи.

И двамата преподаватели бяха отстранени тогава от работа. Делото срещу втория все още не е приключило.