съд темида
съд темида / Thinkstock/Getty Images
Кметът на пазарджишкото село Братаница Георги Спасов окончателно бе признат за невинен по обвинението за държане на незаконно оръжие и боеприпаси в дома си с решение на Окръжния съд. Казусът бе разгледан отново по протест на прокуратурата срещу решението на районните магистрати, също в полза на Спасов.
 
Кметът бе обвинен, след като при претърсване в дома му на 11 декември 2015 година полиция откри сред бельото на съпругата му пистолет „Макаров“, калибър 99, със заличени номера и 8 патрона за него, както и патрон за пушка „Мосин Наган“ на секцията в една от стаите. Боеприпасите са държани без разрешение. Самото претърсване пък беше направено след сигнал за изчезването на 44-годишния Йордан Асенов-Гочето. По-късно той бе намерен жестоко убит, а за престъплението бяха осъдени синът на кмета – Васил Спасов и неговият приятел Георги Николов на по 16 години затвор, както и съучастникът им Илиян Найденов – на 15 години.
 
Трима влизат в затвора за жестоко убийство в Братаница

И пред по-горната инстанция Спасов поддържаше твърдението си, че пистолетът и патроните били открити при ремонт в стая, където до смъртта си е живял неговият баща. Кметът казал на съпругата си да предаде всичко в полицията, но жената прибрала оръжието и патроните в чекмеджето с бельото си и ги забравила. Патронът от пушка пък бил запазен само като сувенир. Тези твърдения не са опровергани от показанията на разпитаните свидетели.
 
Нещо повече – магистратите считат, че при претърсването са допуснати поредица процесуални нарушения. При него и при изземването не е присъствал разследващ полицай, в протокола е отразено, че той бил уведомен, а при самата акция бил „долу“. Не е присъствало и поемно лице – от показанията на самите дознатели става ясно, че след като видели пистолета, „веднага се обадили на поемните лица“, но в момента те не са били в помещението, посочва в мотивите си съдебният състав.