1,5 милиона кръвнина искат за жестокото убийство на Йордан в Братаница
1,5 милиона кръвнина искат за жестокото убийство на Йордан в Братаница / Дарик архив

Общо 1,5 милиона лева кръвнина поискаха наследниците на убития през декември миналата година Йордан Асенов от пазарджишкото село Братаница. Делото започна с разпит на 15 свидетели. Сред тях са съпругата на жертвата и две от децата му.

Съдия Кристина Пунтева отхвърли искането за отлагане на делото заради пороци в обвинителния акт. Там е записано, че убийството е извършено на три места - базата на предполагаемия помагач Илиян Найденов, местностите Тлаканата и Ючтулум край село Ляхово и напоителен канал, в който е открит трупът на 4 февруари тази година. На всяко от тези места на убития са нанесени травми от побой, можещи да доведат до фаталния край, сочи медицинска експертиза. В хода на делото ще се изяснява кога е настъпила смъртта.

Днес е първото от четирите насрочени заседания по казуса. Главните обвиняеми са синът на кмета на селото Георги Спасов – Васил, неговият приятел Георги Николов-Фашиста, също от Братаница, а като предполагаем помагач е привлечен Илиян Найденов от Ветрен дол.

Процесът започва 9 месеца след престъплението. В началото на декември семейството на жертвата Йордан Асенов-Гочето, сигнализира в полицията за изчезването му. Преди това мъжът е заварен от Васил Спасов да търси останала царевица в негова нива, вече обрана, където бил с каруца и две от четирите си деца. Двамата с Георги започват да бият Гочето пред очите на малките – 12-годишно момиче и момче на 6. Дъщеричката опитва да помогне на баща си, но след като е ударена, с братчето й бягат с каруцата.

След близо двумесечно издирване трупът на убития е намерен в напоителен канал. На последвалия брифинг в полицията с участието на главния секретар на МВР комисар Георги Костов и окръжния прокурор Васил Малинов бяха оповестени ужасяващи подробности по случая.

След като е бил бит жестоко на нивата, Гочето е откаран в кошара в съседното село Ляхово, където няколко часа стои затворен в клетка, а после побоят над него продължава. Накрая е натоварен на буса на Илиян, който го изхвърля в ледените води на канала. Не се знае дали не е бил захвърлен там още жив. Намерен е от служител на „Напоителни системи” на 4 февруари. Съдебните лекари описват причините за смъртта – сърдечна и дихателна недостатъчност, кръвоизлив в гръдния кош, всичките му ребра са били счупени.

Убитият има криминално досие в полицията. Неведнъж е задържан от униформените, основно заради кражби.

След направените обиски при разследването кметът на Братаница също е обвиняем. В дома му бяха открити незаконен пистолет „Макаров” със заличени номера и боеприпаси. Процесът срещу него вече е в съдебна фаза, а пред магистратите Георги Спасов се опита да прехвърли вината на съпругата си с твърдението, че оръжието е останало от баща му, а тя е забравила да го занесе в полицията. Следващото заседание по казуса е в средата на този месец.