/ ThinkStock/Getty Images
Община Пловдив ще финансира онлайн проекти на пловдивски творци по Културния календар, съобщиха от Общината.

Фондация „Пловдив 2019“ отваря кризисен фонд за подкрепа на пловдивските творци

Заради обявеното извънредно положение беше временно спряно набирането на предложения по Компонентите "Мобилност" и "Гражданска активност" по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2020 г.

Като антикризисна мярка и в подкрепа дейността на пловдивските творци отдел "Култура, археология и културно наследство", възстановява приемането на документи по "Гражданска активност", като процедурата е валидна само за събития, които могат да се реализират и проведат онлайн под наименованието "Онлай сцена - Пловдив". Община Пловдив ще осигури стриймване и заснемане на основното събитие по проекта.

Заради кризата: Без наем за културните организации в общински имоти под тепетата

От общината припомнят, че компонент "Гражданска активност" подкрепя реализирането на творчески инициативи свързани с обучение на деца по изкуства, привличането на хора в неравностойно положение и малцинствени групи към културния живот на града, поддържане на създадените традиции и народното творчество, както и създаване на нови форми и жанрове за привличане на различни публики и други.

Компонент "Мобилност", който финансира участия на пловдивски артисти и творчески формации в международни и национални културни събития остава затворен.