/ / iStock/Getty Images
Културно-историческото наследство ще е във фокуса на Нощта на учените в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Инициативата, която се провежда за 13-ти път във висшето училище, се открива днес в Ректората на учебното заведение. 

Малко познати културно-исторически обекти, рецепти от тефтерчето на баба, дегустации и богата гама работилници за деца са сред акцентите в програмата на тазгодишното издание на събитието. Преподавателите ще запознаят любознателните посетители с научноизследователската си дейност.

Те ще демонстрират някои от показателите за разкриване на качествени храни и как може да се разбере дали в предлаганата храна се съдържат несвойствени за нея добавки и хранителни вещества. Ще се може да се види изложба от раклата на баба, автори на традиционни ястия ще покажат своите изделия, ще се проведе и състезание за любим паметник на културно-историческото наследство. Специални награди са предвидени за участниците, писали есета на тема „Бъдещето на човечеството и младият учен“.

Форумът ще бъде открит от 14.00 ч. с кръгла маса на тема „Наука, бизнес, образование - традиции и бъдеще“.