Ниски температури и снеговалеж. Днес пада частичното бедствено положение в Първомай
Ниски температури и снеговалеж. Днес пада частичното бедствено положение в Първомай / Дарик архив

Поради силен снеговалеж и намалена видимост е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона в двете посоки по пътя София - Карнобат на територията на областите София, Пловдив и Ямбол, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по първокласния път Антон - Калофер поради силен снеговалеж и намалена видимост. Камионите се пренасочват по пътя Карлово - Пловдив и след това по обходен маршрут през магистрала "Тракия".

В Пловдивска област движението на автомобили над 12 тона е разрешено единствено на автомагистрала "Тракия" и по пътя Пловдив – Поповица. Пътят Богданица – Болярци е затворен, а по Леново – Поройна движението е ограничено поради снегонавявания, преспи и липса на видимост. Сняг вали над цялата област. Към момента няма данни за бедстващи хора.

Към момента няма населени места в Област Пловдив, които са без електрозахранване и водоснабдяване.

Отворени за движение са пътищата Асеновград-Първомай и Асеновград-Садово. Очаква се днес да бъде отменено частичното бедствено положение в община Първомай. 4 дни там имаше проблеми с почистването на пътищата, заради снегонавявания. Пътните отсечки вече са проходими и са започнали нормалните доставки с хранителни продукти в отдалечените райони, съобщиха от общината.

Проходът Троян – Кърнаре остава затворен поради тежките зимни условия и снеговалежа. Засега отварянето му се отлага за 16-ти януари.

Пътните настилки в цялата страната са предимно заснежени, на места мокри, по усойните места – заледени. Машините на Агенция „Пътна инфраструктура“ ги почистват и обработват.

Под влияние на преминаващ Средиземноморски циклон и свързаната с него фронтална система днес ще се създаде валежна обстановка. Над Горно Тракийската низина, Родопите и югоизточна България облачността ще е плътна с валежи от сняг. По-значителни валежи ще има през нощта в крайните южни райони, в югоизточна и източна България. Там ще се образува и по-значителна снежна покривка. За равнинната част дебелината на снежната покривка се очаква да е около 10 см, а в Родопите около 15 - 20 см. Вятърът от североизток ще се усили. Отново ще има условия за навявания и поледици. Минималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса. С преминаване на фронта температурите ще се повишат. Максималните температурите ще бъдат между минус 5 градуса и 0 градуса, а в крайните югоизточни райони и малко над 0 градуса.

В сряда към обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее.

Информацията за времето е на дежурния прогнозист от НИМХ при БАН - Филиал Пловдив Иван Митев.