застрашена от наводнение къща
застрашена от наводнение къща / netinfo
Къща на 8-членно семейство в смолянско село Смилян е застрашена от наводнение. Жилището им се намира на метри от коритото на река Сивинска, която снощи е повишила нивото си сериозно, като е успяла да отнесе част от импровизираната подпорна стена от автомобилни гуми, която е направена преди месеци от семейство Ковачеви.

Снощи към 3:00 часа нивото на реката се вдигна сериозно, чуваше се силен шум. Излязохме и започнахме да слагаме чували и каквото можем, за да подсилим стената, за да не достигне водата до дома ни“, коментира стопанинът Андрей Ковачев.

застрашена от наводнение къща
netinfo

За радост на този етап, водите на река Сивинска, в която се събира водосбора от няколко реки в горната част Смилянското корито е спаднало с около метър, но в момента продължава да вали. През деня близки, роднини успяха да направят допълнителна дига с чували от пясък, за да обезопасят жилището на семейство Ковачеви.

Живеещите в къщата са притеснени от обстановката, тъй като преди година са били наводнявани. Те смятат, че проблема може да им се реши трайно само с изграждането на подпорна стена, която обаче изисква сериозни средства, с които те неразполагат и очакват от местната власт да свърши това.

От 20 години слушаме само обещания“, добави Андрей Ковачев.

застрашена от наводнение къща
netinfo

По последни данни, оповестени от областния управител на Смолян Недялко Славов, ситуацията в област Смолян към момента е сравнително спокойна.

Въпреки интензивните валежи на територията на цялата област, през нощта и сутринта няма бедстващи хора, евакуирани или такива, на които е необходима евакуация. Няма прекъснати пътища, има достъп до всички населени места в областта. Множество паднали камъни има по пътищата, но се отстраняват своевременно, но е нужно внимателно шофиране. Повишени са значително речните нива, но в язовирите има достатъчно свободен обем“, коментира Славов.

Според него е имало краткосрочни прекъсвания на електрозахранването в няколко населени места, като в момента по-продължително прекъсване има в село Аламовци и язовир „Златоград“. Повишени са водите на реките Арда, Върбица, Черна, Бяла, Триградска, дoбави Славов.

Областният и общинските щабове са в готовност, осигурено е постоянно дежурство, категорични са от областната управа.