/ ОДМВР-Пловдив
В квартала тече и благотворителна кампания под надслов „Вкъщи остани, Живот Спаси!“
Гастарбайтер от Белгия, завърнал се наскоро в Столипиново, ще дари курбан за жителите от квартала. Това съобщи за DarikNews Абдул Самед Вели, който от години живее във Франция. Курбанът обаче няма да е традиционен - т.е. приготвена храна, а ще бъде във вид на месо, което ще бъде закупено и дарено на жители в махалата. 

Засилиха мерките в „Столипиново“ и „Шекер махала“, за да няма зарази (СНИМКИ)

Причината са мерките за сигурност заради извънредното положение. Гастарбайтерът ще дари сериозна сума пари, с която да се закупи от негови близки агнешко месо, което да бъде раздадено на съкварталците, за да се помолят за здраве и да не се разпространява коронавирусът в махалата.

Семействата, които ще получат от курбана, ще бъдат подбрани от техни съседи.
Те ще съобщят на организаторите, ако край тях живеят бедни хора, на които да бъде раздадено от месото. 

Пазарът в „Столипиново” затвори, улиците опустяха (СНИМКИ)

В Столипиново се организира и благотворителна дарителска кампания за набиране на средства за семейства в нужда. Инициатор на кампанията под надслов „Остани вкъщи, спаси живот“ е Абдул Самед Вели, съобщи самият той.

Абдул Самед Вели

"За мен грижата за съкварталците ми е хоби и задължение", каза пред DarikNews младият мъж. Той е обявил кампанията си във фейсбук групата "Жители на Столипиново", като целта му е да се съберат средства, с които да бъдат подпомогнати с хранителни продукти бедни хора от Столипиново.

Изриват боклуците в Столипиново и Шекер махала

Вели е записал клипче, с което призовава всички живеещи в квартала да останат по домовете си, а с анкета уточнява какво да съдържат хранителните пакети.

Младият мъж смята, че в инициативата могат да се включат и собствениците на хранителни магазини, които биха могли да дарят стоки от първа необходимост за най-бедните в Столипиново. 

Полицаи с мегафони респектират в пловдивските ромски махали (СНИМКИ)

Акцията е обявена вчера, а досега са събрани вече над 1000 лв. Нито един от дарителите не е заможен човек, подчерта Абдул Самед Вели. На място за организацията се грижат приятели на Вели, а лидерът на ДПС в Пловдив Али Байрям е поел ангажимент да уведоми полицията за инициативата и да осигури маски и предпазни средства за екипите, които ще раздават храните.

Поставят „Столипиново” под карантина, ако не спазват мерките на Националния координационен щаб

Очаква се събирането на средства да продължи до края на другата седмица, а след това храните ще бъдат закупени и раздадени.