Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката за минерална вода в Хисаря
Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката за минерална вода в Хисаря / netinfo
Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката за минерална вода в Хисаря
71816
Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката за минерална вода в Хисаря
Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката за минерална вода в Хисаря
  • Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката за минерална вода в Хисаря
  • Кметица готова да влиза с бронетранспортьори във фабриката за минерална вода в Хисаря

Служители и работници на ТПК  „Бутилираща компания – Хисар“ отново барикадираха с мотокари входовете на фабриката тази сутрин, след като 3 полицейски патрула паркираха демонстративно пред вратите й в 8 часа.  Заедно с полицаите бе забелязан и зам.-кметът  на общината Асен Сурчев. Полицаите останаха повече от час пред портала, н а който има поставена табела с надпис: "Частна собственост", "Влизането с взлом забранено за кметици, полицаи и др".

Дейстивята на общинската администрация са следстие на решението на Административния съд от 18 март, който потвърди законността на кметската заповед  за принудително влизане в имота, за да може да бъдат извършени изкопно-ремонтни дейности, сързани с проект за нова канализационна мрежа. Кметът Пенка Ганева  изпрати нотариална покана до ръководството на предприятието, в която ясно заявява, че ще изивка полиция и прокуратура, ако не се осигури доброволен достъп на багерите на фирмата-изпълнител, които да  копаят в двора на кооперацията, откъдето минава канализационната мрежа.

Първата барикада във фабриката бе вдигната преди 2 месеца ( на 18 февруари), когато в изпълнение на кметската заповед, представители на общината срязаха с ъглошлайф оградната мрежа, а полицаи и жандармеристи нахлуха в имота на частната компания.  Председателят на ТПК „Бутилираща компания Хисар“ и член-кооператорите са категорични, че  няма да допуснат машините на Обединение “Главбулгарстой-Хисар” до този участък от канализацията, докато не бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда за безопасна работа на екипа по проекта и работниците във фабриката.  „Не съм съгласен да пусна техниката, дори и ако кметицата подпише документ, че поема отговорността при евентуална злополука. Никой не е по-голям от закона“ коментира пред Дарик бизнесменът Димитър Консулов.

/ Чуйте от първия прикачен звуков файл /

От своя страна кметицата на Хисаря Пенка Ганева заяви пред Дарик радио тази сутрин, че ще търси специализирана техника, с помощта на която  да премахне барикадата от мотокари и ТИР-ове. „Отидохме на място тази сутрин и поискахме доброволно да ни бъде осигурен достъп, но охранителите и работниците стояха отвън  и  влизане няма“, разказа Ганева. По думите й от 8.00 до 9.30 часа не са се появили нито управител, нито представител на бутилиращата комапния. Пред фабриката бе осигурено полицейско присъствие, за да не се допускат сблъсъци, обясни още Ганева.

Тя потвърди, че не е издала нова заповед за принудително влизане и няма намерение да прави това, след като съдът е постановил, че първата е законосъобразна. „Няма да си пускам всеки ден такива заповеди и ние да си играем на криеница“, категорична е Ганева. Тя е готова да осигури техника за преместване на машините и е твърдо решена да сезира прокуратурата и съда, тъй като не се изпълнява съдебно решение.

/Чуйте от втория прикачен звуков файл /

По отношение на предписанията за безопасни условия на труд Ганева заяви, че последните такива са изисквали да се подпише двустранно споразумение само между фирмата изпълнител и представителите на бутилиращата комапния. Тя потвърди обаче, че такова споразумение все още не е подписано.

Факт е, че когато на един строителен обект има работници от няколко фирми, за безопасните условия на труд трябва да има съвместно споразумение, защото отговорността е споделена, коментира пред Дарик и началникът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

В решението си от 18 март обаче съдия Анелия  Харитева от Административен  съд  Пловдив дава заключение, че изискванията за безопасни условия на труд по никакъв начин не касаят изпълнението на строително монтажните работи, защото „такива няма да се извършват в производствените помещения на предприятието, а в незастроеното място на двора“.

В отговор на съдебното заключение  Консулов припомни, че през октомври миналата година 2-ма мъже загинаха точно при ремонт по подмяна на канализация в Мездра, а през февруари т.г. друг работник почина на място при изкопни работи, свързани с водния цикъл в Монтана.