/ DarikNews.bg
Каналджиите, арестувани в Пловдив в момент на сделка с антики, остават в ареста, определи Пловдивският окръжен съд.

иманяри Пловдив
DarikNews.bg

48-годишният Стоян Мирков и 44-годишният Георги Карадалиев се опитаха да изнесат в чужбина 877 антични предмета - златни, сребърни и бронзови монети, както и други артефакти. 

иманяри Пловдив
DarikNews.bg

Единият мъж е от Пловдив. Той купувал антиките от иманяри от цялата страна, а след това ги препродавал на другия мъж - от София.

DarikNews.bg

Той пък ги пласирал на трето лице, базирано в чужбина. Разработката срещу тях е продължила около 3 месеца. 

След спецоперация: Иззеха антични и старинни предмети

Срещу двамата е повдигнато обвинение за държане и разпространение на археологически ценности, а срещу Карадалиев - и за държане на марихуана, която е намерена при обиските по време на разследването. 

иманяри Пловдив
DarikNews.bg

Днес двамата бяха доведени с белезници днес в съдебната зала. Пред съда наблюдаващият прокурор настоя двамата да бъдат оставени в ареста, докато адвокатите на двамата поискаха по-леки мерки. 

В крайна сметка съдия Екатерина Роглекова прецени, че има достатъчно събрани доказателства, макар и разследването да е в начален етап за да се предположи, че двамата са извършили престъплението, в което са обвинени. Освен това според съдийката имало опасност дилърите да извършат и друго престъпление, въпреки че били с чисто съдебно минало.

DarikNews.bg

Дейността им обаче сочела, че те не се занимават от вчера с трафик на археологически ценности. Освен това има опасност и единият от трафикантите да се укрие. Георги Карадалиев е излизал повече от 30 пъти зад граница от началото на годината досега. 

Задържаха двама мъже от Пловдив и София за търговия с антични ценности


Тепърва предстои да се направи оценъчна експертиза от експерти на намерените артефакти, съобщиха от прокуратурата.

Наложената на двамата дилъри на антики мярка за неотклонение днес не е окончателна. Тя подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.