/ iStock/Getty Images
Под ръководството на сектор „Културно-исторически ценности“ са проведени полицейски действия в областите Кърджали, Стара Загора и Пловдив. Антични предмети бяха открити и при операция в Нови пазар, област Шумен
Специализирана операция, под ръководството на ГД “Национална полиция“ - сектор „Културно-исторически ценности“, се проведе на териториите на областните дирекции Пловдив, Стара Загора и Кърджали, съобщиха от МВР.

Задържаха двама мъже от Пловдив и София за търговия с антични ценности

Целта бе пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, и с предмети, които представляват културно-историческа ценност.

Действията са осъществени от служители на секторите “Противодействие на криминалната престъпност“ на съответните дирекции. На 3 деквмри, около 17.30 часа, в кв. "Железник" в Стара Загора, е спрян за проверка лек автомобил "Дайхатсу", управляван от 41-годишна жена, с която пътували двама мъже, на 43 и на 46 години, всички от Стара Загора.

Полицаи откриха голямо количество старинни монети

При извършените на място процесуално-следствени действия са намерени и иззети 9 римски монети, рима при претърсване на две обитавани от тях жилища в града - старинна украса от бял метал и три медни предмета - части от антични съдове. ски пръстен, старинна апликация от бял метал и 3 металдетектора,

Над 150 монети и металдетектор бяха открити и в частен дом в Джебел при извършените процесуално-следствените действия на криминалисти на ОД на МВР-Кърджали. На 1 декември, на територията на Пловдив, бе пресечен канал за търговия с културни ценности.

При претърсванията бяха открити общо около 820 монети и различни артефакти от Античността и Средновековието с много висока историческа стойност, предназначени за износ в чужбина.

В хода на разследването, проведено под наблюдение на прокуратурата, бяха събрани доказателства за 44-годишен пловдивчанин и 49-годишен столичанин, които изкупуват археологически ценности от иманяри в България и ги предоставят за продажба в чужбина.

Хванаха двама иманяри

Двамата бяха задържани в момент на сделка. Повдигнати са им обвинения за държане на културни движими ценности и за разпространение, а с прокурорско разпореждане мярката им за задържане бе удължена до 72 часа.

Полицейски действия за съхраняване и защита на културно-исторически ценности бяха проведени вчера и на територията на област Шумен, след подадена от ГДНП информация. От частен дом в Нови пазар, обитаван от 65-годишен местен жител, са иззети 105 монети, копие с метален връх, 10 вази, 5 купи, 10 амфори - всички на вид антични.

Условни присъди за братя иманяри

По всички случаи са образувани досъдебни производства, работата по които продължава под наблюдението на съответните прокуратури.