Искат от лекарите в Пловдив накуп 1500 лева за кабинет в ДКЦ
Искат от лекарите в Пловдив накуп 1500 лева за кабинет в ДКЦ / netinfo
Общината е увеличила наемите и издръжката на кабинетите в ДКЦ-тата и е въвела предплата за текущия месец, без да информира колегията. Това алармира председателят на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Александър Калайджиев. Колегите му са научили за това преди дни, когато от касите на бившите поликлиники са поискали да платят до 5 август накуп 3 месечки вноски, чиято средна стойност е около 1500 лева. По досегашния ред би следвало в края на юли, когато джипитата получават превод от Здравната каса за юни, да платят само за предходния месец, обясни д-р Калайджиев. Ако трябва да платя 3 наема накуп, оставам с нула лева през август, реагира лекарка от ДКЦ-2.

След 13 август сдружението на джипитата ще търси среща с кмета Славчо Атанасов и със съветниците от здравната комисия, които преди 3 месеца са обещали на събрание в ДКЦ-1, че наемите на кабинетите не само няма да се вдигат, но ще се търси вариант и за намаляването им.

Новите ставки и новият ред за плащане са въведени с анекси, представени от управителите на ДКЦ-тата. Те са само с точки, членове и алинеи, подписали сме ги между два прегледа, без да разберем за удара, казаха джипита от практика, която ползва помещения в ДКЦ – 2.

Наемите са увеличени с приемането на новите размери в общинската наредба, с които трябва да се съобразят и общинските търговски дружества, обясни ресорният заместник-кмет Георги Григоров. Той добави, че в договорите на джипитата има клауза за промяна на тарифите при актуализация на размерите им от Общинския съвет. Наемите за юни, юли и август се търсели накуп, тъй като новите цени са в сила от юни.

ДКЦ-тата вече искат предплата за месеца до 5-то число по препоръка на бюджетната комисия в Общинския съвет и след остри забележки от страна на балансовата комисия, обясни въвеждането на новия ред за плащане управителят на ДКЦ -1 д-р Георги Кръстев. Според него увеличението не е голямо – около 30 лева за наем и издръжка на стандартен кабинет. Големият проблем е, че от 3 години парите, които Здравната каса плаща на лекарите, не са коригирани дори и с инфлационния индекс, каза д-р Кръстев.