Гражданите влияят на политиката чрез дела като това за мръсния въздух, смята проф. Мария Иванова
Гражданите влияят на политиката чрез дела като това за мръсния въздух, смята проф. Мария Иванова / netinfo
Гражданите влияят на политиката чрез дела като това за мръсния въздух, смята проф. Мария Иванова
54093
Гражданите влияят на политиката чрез дела като това за мръсния въздух, смята проф. Мария Иванова
  • Гражданите влияят на политиката чрез дела като това за мръсния въздух, смята проф. Мария Иванова

Скоро се запознах с делото за мръсния въздух, което тръгна в Пловдив на 31 май и подкрепям изцяло такъв тип обществена дейност и гражданска активност. Това заяви в ефира на Дарик радио проф. Мария Иванова, която е специалист по Международни отношения и глобална екологична политика и преподава Глобално управление във Висшето училище по политика към университета Масачузетс в Бостън.

От местните власти зависи много в екологичен план. Те имат бюджет за спазване на законите и наредбите, свързани с околната среда. Това не са излишни разходи, а средства за инвестиция, коментира още проф. Иванова.

В България трябва да се засили интереса към екологичното образование на училищно и университетско ниво, каза още проф. Иванова. Според нея студентите са генераторът на активностите, касаещи екологичната политика в световен мащаб.

Единственият глобален проблем, който е решен към момента, това са озоновите дупки. Международните договори, забраняващи използването на определени вещества и продукти, промениха изцяло ситуацията в индустрията. За съжаление трябва още много работа, тъй рискът човечеството да изчезне е съвсем реален, каза още проф. Иванова. 20 години след приемането на глобалната стратегия за устойчиво екологично развитие все още нищо не е направено. Най- големият проблем е и си остава затоплянето на климата, допълни проф. Иванова. По думите й процесите на Земята са обратими, но не така стои въпросът със съществуването на хората. Планетата ще остане, но дали човечеството ще бъде на нея - това е въпросът, подчерта проф. Иванова.

Цялото интервю с проф. Мария Иванова можете да чуете от прикачения звуков файл.