Глобите в минната индустрия да се вдигнат 200 пъти, предлагат зелени активисти
Глобите в минната индустрия да се вдигнат 200 пъти, предлагат зелени активисти / снимка: Кирил Кирилов

200 пъти да се увеличат глобите към металургичните замърсители на околната среда у нас, гласи предложение на ПП „Зелените" и сдружение „Еко Пловдив". Екозащитниците възнамеряват да го внесат като поправка към Закона за околната среда и водите. Предложението идва след втория за последните две години пробив в хвостохранилището в Лъки, както и след проблемите с хвостохранилището на „Асарел Медет", довели до замърсяването на река Банска Луда Яна през юни миналата година. Според Васил Къдринов от „Еко Пловдив" чрез символичните санкции е нарушена икономическата логика. Той даде за пример „Челопеч Майнинг", чието хвостохранилище е замърсило с арсен р. Тополница. Глобите, които предприятието е понесло, са едва 1400 лв. месечно. Същевременно дружества като „Асарал Медет" имат печалба от порядъка на няколкостотин млн. лв. годишно, обяви Къдринов.

Съпредседателят на „Зелените" Георг Тупарев коментира загубите на земеделците и пораженията върху човешкото здраве. По думите му земите се обезценяват, заради замърсяването на почвите. За възстановяването на една селскостопанска земя са нужни 50 г. Тежките метали увреждат ДНК-то на хората, което предизвиква рак и наследствени генетични увреждания, каза още Тупарев. 

Европейското законодателство, което не е усвоено в България, определя подобни екологични отклонения като престъпления, категорични са природозащитниците. Санкциите са сериозни и често са съпътствани със затвор, обявиха те. Според тях със завишаването на глобите собствениците на предприятия ще си дадат сметка, че е по-изгодно да се инвестира в пречиствателни инсталации, отколкото да се плащат баснословни суми.

Европа е способна да ни санкционира доста солено, категорични са от екоорганизациите. Първо ще ни бъдат отнети 1 млрд. евро, предвидени за инвестиции в подобряване на околната среда, а през 2014 г. приблизително още толкова ще ни бъдат отнети, ако ЕС установи систематично неизпълнение на предписанията, коментираха зелените активисти.