Джипитата правят „репетиция” за по-мащабен протест
Джипитата правят „репетиция” за по-мащабен протест / sxc.hu
д-р Красимир Кулински за протестите на GP-тата в Пазарджик
85565
д-р Красимир Кулински за протестите на GP-тата в Пазарджик
д-р Красимир Кулински за протестите на GP-тата в Пазарджик
  • д-р Красимир Кулински за протестите на GP-тата в Пазарджик
  • д-р Красимир Кулински за протестите на GP-тата в Пазарджик

Всички джипита в Пазарджишка област ще се включат в ефективния протест срещу недомислените промени в здравеопазването, съобщи д-р Красимир Кулински, председател на Районната колегия на Сдружението на общопрактикуващите лекари е член на Управителния съвет на националната организация. Първият протест ще бъде само за ден – днес, но това е „предпремиера” към следващи по-мащабни действия, предупреди лидерът. Ако исканията им не бъдат чути, медиците са готови скоро да започнат по-дълга стачка, която ще продължи до постигане на резултат.

На вратата на всеки кабинет са поставени предупредителни табели за това къде пациентите могат да потърсят помощ. В Пазарджик са организирани два неотложни кабинета – в „Хигия” и „Здраве”, ще работят и още три във Велинград, Панагюрище и Септември. Всички ще бъдат отворени от 8 до 20 часа, но ще приемат само болни с остри кризи. Няма да бъдат давани направления и талони за лаборатория, нито лекарства по здравна каса.

Недоволството на гилдията е от това, че тихомълком, без никой да поиска мнението им, здравните власти са прокарали промени, които са в ущърб и на лекари, и на пациенти. Ефектът от тях ще се види след 1 април. Д-р Кулински подчертава, че не става въпрос за пари, а за начин на работа, гарантиращ правото на пациентите на достъп до лекар.

Исканията са да бъдат променени наредби, затрудняващи работата на джипитата и лечението, които ще доведат до опашки на чакащи. Част от диспансерните пациенти са лишени от полагащите им се прегледи и изследвания. На захарен профил, например, диабетиците вече нямат право след 1 април. Вместо това се полага гликиран хемоглобин, и то веднъж на 6 месеца. По изчисления на личните лекари на един осигурен се падат по 1,24 направления годишно и само 11,54 лева за изследвания. Това е крайно недостатъчно – една рентгенова снимка е 18 лева.

Всички пациенти, с които съм разговарял, ни подкрепят, казва още д-р Кулински. Това, което правим, е и за тях.