/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Три фирми са подали оферти за обществената поръчка за реконструкцията на пр. „Централен“. Две от тях - „Евмолпия” и „Площад Централен 2018”, са софийски. Третият кандидат е пловдивската „Драгиев и Ко”.
 
Освен проектирането и същинските строителни дейности, касаещи централния градски площад, предмет на процедурата са и археологическите обекти форум „Запад“ и форум „Север“, които трябва да бъдат консервирани и експонирани. Изпълнителят ще трябва да изработи и инвестиционен проект за подлез  „Тримонциум“, както и да извърши основен ремонт на подлеза на ул. „Гладстон“.
 
Отварят офертите за 12-милионната реконструкция на пл. "Централен"

Като цяло преобразяване на централния пловдивски площад предвижда подмяна на старите плочки с естествена настилка, нова подземна комуникация, както и свързване на археологическите пространства от двете страни на бул. „Цар Борис III Обединител“.
 
Припомням, че обществената поръчка за пл. "Централен" вече беше обжалвана от мистериозната овчарка Анка, която внесе жалба и срещу изграждането на нова галерия на ул. „Гладстон“ за 3.5 милиона лева, както и срещу 21-милионната поръчка за подобряване на инфраструктурата и облагородяването на централната градска част на Пловдив.

Върховният административен съд обаче не уважи жалбите й.