Подсъмидите за разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“ в Пловдив запазиха ледено мълчание по време на разпоредителното заседание на съда през ноември
Подсъмидите за разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“ в Пловдив запазиха ледено мълчание по време на разпоредителното заседание на съда през ноември / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Мегаделото за разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 в града започва днес в Окръжния съд в Пловдив. Подсъдими са двама от управителите на фирмата, собственик на имота - Георги Бранеков и сърбинът Александър Николич.

Сградата беше поруразрушена от инвеститорите от "Одрин 8" ЕООД в началото на март месец, 2016 г. , а жива верига спря цялостното й събаряне

Двамата бизнесмени са обвинени в осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство и за използване на фалшифициран официален документ, според който складът не е паметник на културата. По време на разпоредителното заседание през ноември, миналата година, те запазиха пълно мълчание пред медиите, не поискаха делото да протече по съкратеното производство, не приеха и другото предложение на прокуратурата – да сключат споразумение.

Адвокатът им Розалина Апостолова заяви, че Бранеков и Николич не са знаели, че бившия тютюнев склад е паметник на културата.

Според представителя на държавното обвинение Дилян Пинчев обаче, и двамата обвиняеми са били наясно, че документът, който са използвали, е подправен. По думите му, има експертиза, която доказва това.

Александър Николич е този, който е взел документа и го е внесъл в Община Пловдив, поясни представителят на държавното обвинение. Кой обаче точно го е фалшифицирал, не е изяснено по време на досъдебното производство, допълни още прокурор Пинчев.

Припомням, че намеренията на инвеститорите бяха на мястото на тютюневия склад да се построи мащабна бизнес сграда. Заради разрушаването на сградата се самосезира Окръжната прокуратура в Пловдив, бяха повдигнати обвинения и на бившия главен архитект на града Румен Русев. След смъртта му, делото срещу него е било прекратено.

Според държавното обвинение, ако бъдат доказани обвиненията срещу двамата управители на фирмата-собственик на имота, наказанието, което е могат да получат, е до 5 години затвор.