/ БГНЕС, архив
Бачковският манастир разширява музейната си експозиция, като за целта е ремонтирано ново помещение, в което ще бъдат подредени и показани невиждани до момента икони и други предмети.

Нов железен светилник има на входа на Бачковския манастир

Обновената част трябва да бъде открита до края на тази година, като идеята на игумена на Светата обител, Велички епископ Сионий, е това да стане на голям празник. Новата част на манастирския музей е помещение, което беше неизползваема изба, в която се съхраняваха повече ненужни и не от голямо значение предмети и вещи, уточни епископ Сионий.

По думите му дотук се стига, след като държавата отпуснала доста средства в края на миналата и началото на тази година за реставрация на много от иконите, съхранявани в манастира.

И, за да може те да бъдат изложени на едно по-широко и по-достъпно място, се налага да направят това преоборудване на помещенията. Иконите са древни светини, които така ще могат да посрещат и благославят всички идващи в Светата обител, подчерта дядо Сионий. Те са както от древността, от възстановяването на древния храм през 1600 година, така и от наши дни.

"Ще бъде представен и един древен мраморен иконостас, който датира от 11-и век. Това, по думите на епископа, е иконостасът на старинния храм на манастира. Така ще може да се проследи традицията на изработката на иконите от древността до наши дни", каза още игуменът на манастира. Сред новите експонати е и кръст, подарен на манастира от император Алексий Комнин.

Там е старинният трон от централния храм, който е датиран от древността, няколко много стари икони, две певници, изработени в Йерусалим и донесени в манастира при обновяването на храма.

От Бачковския манастир помагат на бездомни

Музеят е създаден през 30-те години на миналия век, като на настоящото му място е от 14 години, разказва Стамен Пепелишев, уредник на музея. Той уточни, че нещата, които са показани в него са богослужебни предмети, които са били в употреба дълги годни.

Хората посвещават най-доброто, което имат, на Бог и затова са направени с голямо старание, подчерта Пепелишев. Там са показани кръстове, изработени от изключително фина дърворезба, изкуство, което, по думите му, възниква в Атон през 16-17-и век, като в началото е като монашеско ръкоделие.

Част от тях са поставени в метални обкови - знак на посвещение на вяра, на жертва, заплатени от поклонници. Като най-ценен експонат той посочи дарохранителница, която е получила името "Венецианска", тъй като наподобява църквата Сан Марко във Венеция.

Това е култов съд, който стои на стола в олтара на храма и в който се съхранява така нареченото сухо причастие за спешни случаи. Тя е сребърна, с позлата и с много полускъпоценни камъни.

Като нея у нас има още една в Националния исторически музей, както и в манастира Света Екатерина в Египет. В музея има богослужебна утвар, както и потири, един от които е от 1599 година и е изработен в Асеновград.
БТА