"По предварителни данни 75 на сто, или общо 416 паралелки, от 1 до 4 клас в общинските училища ще започнат присъствено обучение". Това каза заместник-кметът по образование в Община Пловдив Стефан Стоянов относно връщането на децата в класните стаи.

МОН: Тестовете се бавят, в 15 области учениците остават онлайн

Той допълни, че датата на връщането е обвързана с получаване на тестовете, които по предварителни разчети трябва да бъдат доставени днес.

"Повечето учители имат готовност с тестването на цял клас", уточни Стоянов, като допълни, че в някои училища преподавателите отказват да правят тестове на децата, а в други все още набират доброволци.

Здравните власти обясняват колко ефективни са иРНК ваксините при деца

"Въпреки това само четири са училищата в Пловдив, които няма да започнат присъствено, като това са учебни заведения с по-висока концентрация на деца от уязвими групи. Общо 60 % от учениците, или 7202 деца, ще се върнат в класните стаи", подчерта заместник-кметът.

Учениците ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове със слюнка. Алтернативният вариант е родителите да представят валиден документ, с който удостоверяват, че детето е преболедувало COVID-19.
БТА