/ снимка: Петър Тодоров
Пожарна безопасност
96013
Пожарна безопасност
  • Пожарна безопасност
13 души са загинали при пожари през 2017 г. на територията на област Пловдив, с един повече от предходната 2016-та. 22-ма са пострадалите за миналата година, докато 34 са били за по-миналата.

Тези данни оповести в студиото на Дарик радио – Пловдив началникът на сектор „Превантивна и контролна дейност“ към Областната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението гл. инспектор Петър Тосков. По думите му, тенденцията за т.нар. лъжливи повиквания спада. За 2017 г. те са били 361 броя, с около 50 по-малко в сравнение с предходната.  

Голям пожар остави седем семейства без покрив за Коледа

Екипите на пловдивската пожарна са реагирали на 5745 произшествия през 2017-та – 3284 пожара, 304 спасителни операции, 468 дежурства с противопожарни автомобили, 1068 са случаите на техническа помощ при различни ситуации. 132 са участията на огнеборци при освобождаване на блокирани ранени или жертви в тежки пътни инциденти.

Гл. инсп. Тосков коментира, че автомобилната техника и оборудване са на сравнително добро ниво. Пожарната разполага и с по-маневрени коли, които могат да достигнат до по-труднодостъпни места, като Стария град например. Онова, в което може да се пожелае по-високо качество или актуалност, е екипировката – лични предпазни средства, колани, облекла, обувки.

Чуйте цялото интервю в приложеното аудио.