Въвеждат израелски модел в борбата с битовата престъпност
Въвеждат израелски модел в борбата с битовата престъпност / archive.dariknews

"Стартираната акция на жандармерията в някои части в страната не може да се приеме като единствената възможност в борбата с битовата престъпност, защото в случая не е включена разследваща дейност", коментира на пресконференция в Плевен Красимир Янков - зам.-председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и секретар на НС на БСП.

Той отбеляза ефекта на респект, който беше демонстриран и припомни, че новият закон за МВР, който вече е минал на първо четене включва подпомагащи мерки за намаляване на битовата престъпност, които ще спомогнат по-бързата реакция след подаден сигнал. Предвижда се също и разпределение на полицейските сили, съобразно концентрацията и характера на престъпленията, сътрудничество с общините и частните охранителни фирми.

Красимир Янков обясни, че основната законодателна мярка, насочена специално срещу битовата престъпност е по-тясното сътрудничество с гражданското общество, чрез изграждане на система за използване на извънщатни сътрудници.

Той обясни, че този модел е довел до намаляване на битовата престъпност с 80% в страни като Израел и Великобритания.
"Израелската страна е дала заявка да подпомага службите на МВР, които са ангажирани с опазването на обществения ред и вътрешната сигурност като по този начин ще се транспонира моделът, използван в Израел", каза Янков и сподели, че пред вид обстановката в България вероятно готовият модел в няма да даде чак толкова голям резултат, постигнат вече в другите страни.

Преди посещението си ве мблематичното за Плевенска област село Мечка, Красимир Янков сподели, че отива там, за да придобие лични впечатления от местните хора и да чуе техни предложения за това, по какъв начин може да се използва нововъведението за работата с извънщатни сътрудници в български условия.