/ iStock/Getty Images
В област Плевен се планира въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки с цел ограничаване разпространението на COVID-19, обяви областният управител Иван Янчев, след като се проведе извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.

Показателите за областта са леко тревожни и се намираме в т.нар. етап 3 съгласно националния оперативен план, коментира Янчев.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Плевен д-р Илиян Минчев посочи, че са обсъдени мерки, които касаят предимно образованието, както и питейните заведения и тези за хранене. Те ще бъдат разписани подробно в заповед, която ще бъде предложена за одобрение от главния държавен здравен инспектор. В нея се предвижда от 7 февруари, понеделник, в присъствена форма на обучение да останат изцяло децата от 1 до 4 клас, а на ротационен принцип да са учениците от 5 до 12 клас в цялата област.

В периода от 7 до 11 февруари в клас ще са учениците от 7, 8, 10 и 12 клас, а от 14 до 18 февруари в училище ще се върнат тези от 5, 6, 9 и 11 клас. Детските градини и ясли няма да се затварят, подчерта д-р Минчев. Присъствено се планира да работят двата центъра за деца със специални образователни нужди в Плевен и в Долни Дъбник.

По отношение на заведенията се предвижда да работят с 50 процента от капацитета си. На този етап няма да се ограничава работното време на питейните заведения и тези за хранене, както и да има вечерен час за учениците. Непълнолетните обаче ще могат да влизат в мол или заведение с родител или настойник, които имат зелен сертификат, но не по-късно от 22 часа вечерта.

Не се предвижда спиране на плановия прием и операциите в болниците. Към днешна дата 65 процента е заетостта на интензивните легла, а над 110 са свободните за неусложнени случаи. Сред децата, настанени за лечение в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен с коронавирусна инфекция, няма такива, които се нуждаят от интензивни грижи. Към днешна дата това са 14 малки пациенти, посочи още д-р Минчев.

След като заповедта бъде одобрена от главния държавен здравен инспектор, тя ще бъде публикувана на сайта на здравната инспекция.
 
БТА