/ IStock
"Районният център за трансфузионна хематология (РЦТХ) в Плевен реализира европейски проект за повишаване на своя капаците за събиране, съхраняване и изследване на реконвалесцентна плазма". Това съобщи д-р Нели Досева - директор на центъра.

Вижте къде може да се ваксинирате в Плевен

"Дейността е финансирана от ЕС, представляван от ЕК, и е свързана с ефективното лечение на коронавирус. Плазмата има ефект, когато се прилага в началото на заболяването", поясни д-р Досева.

"Отделените европейски средства за целта са 36 милиона евро, от тях 354 000 евро са предоставени на Плевен, уточни тя. Плевенският център, единствен от сродните в страната, получи одобрение от евроинституциите за финансирането", каза директорът на центъра.

В Плевен вече действат два специализирани апарата за събиране на плазма, които дават възможност за даряване на по-големи количества от един дарител. Центърът е снабден с тестове, с донорски столове, с компютърна техника. Повишена е квалификацията на четирима лекари и 7 медицински сестри за работа с апаратурата.

Кацаров: Няма да допусна да умират хора на улиците или пред болниците

"Създадено е депо за плазма, разполагащо с резерв от 133 единици - срокът на годност е 2 години. Така сме подготвени за четвърта вълна на коронавирусната епидемия", каза д-р Досева.

По думите й за събиране на резерва са дарили плазма работници от заводите "Илинден" и "Мизия", от Медицински университет, университетска болница "Д-р Г.Странски". "Едно даряване на плазма протича за 30-40 минути, а възстановяване е много бързо - по-кратко, в сравнение с това след кръводаряване", каза д-р Досева.

От центъра в Плевен са готови да приемат нови дарители като гарантират, че даряването е напълно безопасно. 
БТА