/ iStock/Getty Images
Полицай е получил условна присъда за поискан и получен подкуп от шофьор в размер на 10 евро.

Наказанието е наложено от състав на Окръжния съд в Плевен по дело, образувано по обвинителен акт на Окръжната прокуратура. За това съобщава Ина Минкова от Съдебната палата в града.

Постоянен арест за граничния полицай, хванат с подкуп

Обвиняем е мъж на 38 години. В качеството си на длъжностно лице - полицай, той е поискал и приел сумата от 10 евро, за да не състави акт за установяване на административно нарушение поради техническа неизправност на спирачната система, за която шофьорът на превозното средство възразил да има.

Въпреки това, "от страх да не бъде привлечен към административно-наказателна отговорност", водачът дал банкнотата от 10 евро на полицая, се посочва в обвинителния акт.

Деянието е осъществено чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение. В днешното заседание съдебното следствие е приключило и е постановена присъда, с която съставът на ссъда признава подсъдимия за виновен.

Наложеното наказание е тригодишна условна присъда с изпитателен срок от три години. Той трябва да заплати и глоба в размер на 1000 лв. и е лишен от правото да длъжността "служител на МВР". 

Присъдата не е окончателна. Тя подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативния съд във Велико Търново, в петнадесетдневен срок, считано от днес, добави Минкова. М.Г. е с наложена мярка за неотклонение "Подписка".
БТА