Търсят нов чуждестранен инвеститор за Индустриалната зона в Телиш
Търсят нов чуждестранен инвеститор за Индустриалната зона в Телиш / netinfo

Част от приоритетните проекти, по които работи Министерството на икономиката за привличане на китайски инвестиции е Индустриалната зона, изградена в бившето ракетно поделение край село Телиш. Това стана ясно на срещата на зам.-министъра на икономиката Любен Петров с делегация от Китай, водена от Ли Мън - зам.-министър на науката и технологиите, информираха от министерството.

„България се стреми да развива иновативни производства с висока добавена стойност и това е сектор с потенциал за развитие на сътрудничество с китайски партньори", заяви Любен Петров. Той представи възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк в България - „София Тех Парк", който е 100% държавна собственост. Друга възможност е чрез „Национална компания индустриални зони" ЕАД, която управлява три действащи зони (Видин, Русе, Свиленград) и пет в развитие (София-Божурище, Бургас, Варна, Карлово, Телиш-Плевен).

Министерството на икономиката работи и по проект за изграждане на Икономическа и индустриална зона Стара Загора. С подкрепата на министерството се ползва и проектът за изграждане на Евро-китайска зона за икономическо развитие в рамките на Тракия икономическа зона в Пловдив.

През последните десет години износът ни за Китай нараства близо осем пъти - от 78 млн. щ.д. през 2006 г. до 612 млн. щ.д. през 2015 г., което е показателно за интереса на българския бизнес към китайския пазар. Вносът от Китай през последните десет години също нараства, но с далеч по-умерени темпове, съобщиха от Министерството на икономиката.

Преди 2 години в част от индустриалната зона край Телиш започна работа корейската компания „Азия инвест", която планираше да развива там производство на гъби и екологично земеделие, но преди месеци компанията се премести в друга точка в Северна България.