Три загинали и над 30 пострадали деца при катастрофи в Ловешка област през 2015 г.
Три загинали и над 30 пострадали деца при катастрофи в Ловешка област през 2015 г. / obl.admin-lovech

Повече от 30 деца са пострадали при катастрофи в Ловешка област през миналата година, загиналите са три. Това сочи отчетът за изпълнение на стратегията за подобряване безопасността на движението, приет на заседание на ресорната областна комисия, информират от пресцентъра на областната администрация в Ловеч. През 2015 г. в Ловешка област пострадалите при катастрофи деца под 6-годишна възраст са три. Ранените между 6 и 9 години са осем и те са с шест повече спрямо 2014 г. Покачва се броят и на пострадалите между 10 и 14 години - от 3 на 11 през миналата година. Във възрастовата група от 15 до 17 години са пострадали 10 деца - с 9 повече от 2014 г.

При младите хора на възраст между 18 и 20 години пострадалите са 22-ма, един е загинал. 32-ма са пострадалите във възрастта от 21 до 24 години, с трима загинали. От 25 до 64-годишна възраст са пострадали 131 човека, а загиналите са 16. Ранените в катастрофи пенсионери са 28, трима са загинали.

Статистиката показва, че броят на пострадалите при пътнотранспортни произшествия в Ловешко расте. В тази връзка Областната комисия по безопасност на движението прие мерки за безопасност през 2016 г. и те са насочени към трите основни групи - пешеходци, велосипедисти и водачи на пътни превозни средства.

Анализ на причините за тежките произшествия с превишена скорост показва, че вината е у шофьорите, които не съобразяват скоростта на автомобила с пътните условия и знаците, ограничената или намалена видимост, излезли на пътя деца и други възникнали ситуации.

Управлението на автомобили от водачи, употребили алкохол или други упойващи вещества, е предпоставка за тежки катастрофи и сериозна заплаха за останалите участници в движението. Тези шофьори са със слаба дисциплина, а пътуващите при тях се характеризират с пасивност. За ограничаване на произшествията вследствие употребата на алкохол или дрога е необходимо въвеждане на система за контрол над водачите; обучение на полицаите за разпознаване на белезите на наркотичното влияние и засилване на полицейския контрол.

На заседанието на Областната комисия по безопасност на движението в Ловеч бяха приети и мерки за намаляване броя на хората, които сядат зад волана без правоспособност, както и за критичните участъци на пътната инфраструктура. Предвижда се да бъдат обезопасени районите около училищата, да се ремонтира уличната мрежа и да се монтират гумени ограничители на скоростта, познати като „полегнали полицаи", да бъде освежена съществуващата хоризонтална маркировка и да бъде положена нова там, където условията на движение го изискват.