Стартира разширяване и изграждане на два обекта по европроект
Стартира разширяване и изграждане на два обекта по европроект / archiv.DarikNews

Зам.- кметът на община Плевен Стефан Петков представи проекта "Днес инвестираме в бъдещето на децата", на който той е ръководител.

Петков уточни, че проектът е финансиран от Световната банка по проект "Социално включване" на Министерството на труда и социалната политика. Той каза още, че по няколко причини, проектът се представя едновременно с този за деинституционализация на децата като посочи еднаквата целева група на деца в риск от социална изолация на възраст до седем години. Също така, планираните дейности, насочени към превенция на изоставянето на деца с увреждания, както и това, че проектът е част от прилагането на комплексен подход за затваряне на входа на специализираните и недопускане на настаняване в тях поради социално неблагополучие.

Проектът "Днес инвестираме в бъдещето на децата" включва разширяване на капацитета на ОДЗ "Снежанка", чрез ремонт на Корпус-2 на детското заведение и разкриване на "Регионален център за ранна интервенция на уврежданията" в град Плевен. Той е финансиран със заем от Световната банка.

Общият бюджет на проекта е 1 644 753 лева, като 1,6 млн. са по проект "Социално включване", а 44 753 лева са собствен принос на Община Плевен. Дейностите по осъществяването му трябва да приключат до 23 август 2014 година.

Стефан Петков уточни още, че основната цел на този проект е намаляването на риска от социално изключване с акцент върху комплексната интервенция, индивидуалния подход и високата мобилност, които да осигурят среда, която да подкрепя и стимулира ранното детско развитие.

Сред конкретните цели на проекта са създаване на подходящи условия за предоставяне на разнообразни и достатъчни по обем публични услуги за деца и родители с влошен социален статус, както и разкриване на нови и разширяване на съществуващи, услуги за уязвими деца и семейства.
Също така, проектът ще трябва да сигури мобилност на услугите и достъп до тях за нуждаещи се потребители и да предостави интегрирани услуги за деца в риск, на възраст от 0 до 7 години, както и на техните семейства.

Услугите, които ще се предоставят в Регионален център за ранна интервенция са формиране и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, ранна интервенция на уврежданията, интеграция на деца в детските градини и в предучилищни групи.

В центъра ще се извършва мониторинг на готовността за обучение, допълнителна подготовка за равен старт в училище и ще се осигурява индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания.