Я.Андонов: Достоен труд не съществува - намираме се в България
Я.Андонов: Достоен труд не съществува - намираме се в България / dariknews.archive

Между 400 и 500 сигнала за всякакъв вид нарушения постъпват годишно в КНСБ-Плевен сподели пред журналисти председателят на плевенската синдикална организация Янчо Андонов. Неспазване на индивидуални договори, на работното време като се работи по десет дванадесет часа, без да се плаща са сред най-честите нарушения. Той обясни, че сигналите не идват, както обичайно това става от шивашките фирми а и от големите търговски вериги.

На 7 октомври, когато КНСБ отбелязва Международния ден за достоен труд Янчо Андонов коментира, че достоен труд не съществува по една единствена причина: намираме се в България.

"За съжаление при нас продължават да идват работници и служители - членове или нечленуващи в синдиката с оплаквания по трудовото законодателство". Янчо Андонов обаче посочи, че дори сигналите, които синдикатът отправя към оторизираните държавни контролни органи не срещат разбиране.

Той не скри разочарованието си от намесата на Инспекцията по труда досега, но заяви, че КНСБ е една от страните, които непрекъснато ще настояват не само за достойния труд и доходи и необходимата заетост. "Ще говорим и за необходимата пенсионна реформа, която се отнася до всички нас, но затова отбелязваме Деня на достойния труд с лека печал".

Експертът към КНСБ-Плевен Николай Илиев обясни: "Започваме съвместна проверка по наш сигнал и отначало тръгва добре, но на втория, третия ден нещата се изкривяват". Според експерта, синдикатите са трън в очите на централна и местна власт, както и на работодателските структури, защото единственмо те се грижат за работниците и служителите.

Янчо Андонов каза, че както в цялата страна, така и в Плевен и областта постоянно се нарушават трудовите права на работници и служители, които са непрекъснато унижавани и дори малтретирани, карани да работят по 10 и дори по 12 часа дневно.

Той поясни, че при положение, че извънредният труд е забранен, работникът се ползва без да му се плаща и това се случва в над 90% от всичките предприятия, които работят в региона. Продължава и практиката за неизплащане на заплати и да се работи без заповеди, включително и в събота и неделя.

Статистиката по отношение на неизплатените заплати показва, че трите най-големи фирми в Плевенска област, неизплатили заплати на служителите си са Вагоноремонтен завод - гр. Левски с неизплатени 90 000 лева заплати и оигуровки, МБАЛ-Левски с неизплатени 85 000 лева и Напоителни системи - Плевен със 70 000 лв. неизплатени заплати и осигурителни вноски.

Янчо Андонов съобщи, че по този повод, "който за Напоителни системи - Плевен се оказа хроничен", от там организират на 8 октомври Национален протестен митинг относно бъдещето на Напоителни системи - Плевен. Той каза, че още днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, заедно с делегация от синдикатите е започнал преговори с министъра на земеделието, откъдето се очакват добри новини.

За митинга на 8 октомври от Плевен ще отпътува един автобус с работещи в Напоителни системи-Плевен, синдикални дейци и съмишленици.