Психологът Илиан Илиев:Имаме телесна, но нямаме мисловна хигиена
Психологът Илиан Илиев:Имаме телесна, но нямаме мисловна хигиена / dariknews.archive

Над 25 човека се консултираха при психолога Илиан Илиев, по време на „Седмицата на отворени врати" за безплатни психологични консултации, която се проведе в „МБАЛ Св.Панталеймон - Плевен".

„Може да се каже, че българинът е отворен на тази тема и търси съвет, когато има затруднение или криза", каза психологът. Според него тенденцията да се търси специалист е положителна, защото хората осъзнават, че едно е да споделят пред познати и приятели, друго е да говорят за проблемите си със специалист, от който да получат различна информация за това, как да се справят с даден проблем или ситуация.

Също така имат и сигурност, че това което е споделено ще остане в кабинета. „Когато човек види, че за проблеми, за които преди е мислил, че са невъзможни за разрешаване, които са предизвиквали в него негативни психологични емоции, а от там и физиологични проблеми, когато се постигне разрешаването им със специалист се вижда, че не е страшно.

Според Илиан Илиев е отживелица да се мисли, че търсенето на помощ от психолог или консултант е срамно или нелогично. Хората и манталитетът са се променили, а жените са тези, които предимно търсят консултации.
„Мъжете в България по -трудно се отварят, за да отидат и споделят проблем. 70% от търсещите помощ са жени, но това показва също, че дамите са склонни да изплачат болката и мъката си, а мъжете се затварят в себе си, и по мъжки методи и начини се опитват да се справят със ситуацията. Има и нещо друго. Мъжете, които търсят психологична помощ са тези, които имат изграден стил на поведение и знаят, че имат ли нужда от нещо трябва да търсят съответният специалист", коментира Илиев.

Мъжете, преодолели тази граница търсят помощ и съвет. Гамата от проблеми е от най-различна - от семейно естество, междуличностни отношения с колегите, проблеми с децата, с нерешителността, личностните черти и нравствената система.
„Не маловажен фактор е и безработицата, която задълбочава психичните състояния и кризата на личността. Често тези хора попадат и в т.нар."Черни дупки"/депресивни състояния/.
Палитрата е много богата - депресивни състояния, неврози, панически атаки, които сега през пролетта избиват", обясни психологът. Често хората, които страдат от психични проблеми, трудно признават, че имат такива.

„Когато човек се изправи пред даден проблем, започва да задълбава и да мисли за него. Задълбавайки върху него той не намира решението му. В такива ситуации е препоръчително първо близките, виждайки какво се случва да поговорят с човека", допълни Илиан Илиев.

Психичното ни здраве е изключително важно. За това е добре да му обръщаме внимание, така както се отнасяме с тялото си. „Тренираме телата си, но не правим същото с умовете си, за да може да се справяме с кризи, за да мислим в по-различен стил и начин, който да ни помага да преодоляваме даден проблем по-лесно.

Имаме телесна хигиена, но нямаме мисловна. Най-важно е да се промени кардинално стилът на дадено поведение", съветва психологът.
Проблемите ни няма да изчезнат, но въпросът е, кое класифицираме като проблем. Човек може да се справи с всичко, но трябва да е упорит. „В напрегнатото ежедневие, българите не обръщат внимание на начина, по който си почиват. Малко хора могат да си позволят ден или два пълноценна почивка. Въпреки това всеки поне за час ежедневно трябва да обръща внимание на себе си, с цел да промени начина на мислене и да си помогне сам", казва още Илиан Илиев.

Над 25 човека се консултираха с психолог в „Седмицата на отворени врати" в „МБАЛ Св.Панталеймон - Плевен".